KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Tuesday, November 27, 2012

my breastfeed journey 1

hai....
alhamdulillah iskandar dah pun 2 bulan setengah....
sepanjang ke hari ini, alhamdulillah bee mampu nk bagi iskandar susu ibu sepenuhnya.
jujur bee cakap pada permulaan untuk bee nk bg fully breastfeed iskandar bukanlah satu perjalanan yang senang. byk juga dugaannya.

azam bee dr mengandung mmg nk bg Iskandar breastfeed sepenuhnya.
hari pertama dan hari kedua kelahiran, bee tiada masalah dlm menyusukan.
masuk hari ke tiga, demand iskandar dh mula tinggi. di situlah ada beberapa masalah yang berlaku yang menyebabkan bee terpaksa bg iskandar minum susu formula.

masalah berlanjutan sehingga 2-3 hari tak silap.lepas tu segalanya kembali ok.alhamdulillah syukur sesangat.
tp bee ttp bg formula milk sblm iskandar tido. kononya nk bg iskandar tido lena. masa tu mmg bee rasa dh tewas sbb bee teruskan juga bg iskandar FM. waktu siang plak kakak ipar akan suapkan iskandar pisang. begitulah hari2 sampailah bee berpantang di Kuantan.

semasa di Kuantan ( rumah sendiri), hari kedua di rumah sendiri bee cuba tak bg Iskandar mkn pisang dan susu FM. nampak mcm berjaya kerana Iskandar tido lena malam tu.
tp esok pg nampak Is mcm lapar. bee bg FM lg. ,malam tu pun bee bg FM. pastu dia kembung
esoknya lg bg FM pun dia kembung. so bee stop bg FM. nekad breastfeed sepenuhnya.
namun Iskandar agak kerap kembung juga. cuma tidaklah setiap malam. mak sedara ckp mgkn susu bee tak brapa pekat atau berzat. dia tak kenyang. sbb tu dia selalu kembung agaknya.

sekarang Iskandar sgt jarang kembung. nk tahu apa bee buat untuk atasi?
nanti bee cerita lg...

penat dh menaip..
daaaa....



Thursday, November 22, 2012

my little giraffe

mentang2 ada baby ni asyik duk citer pasal baby jer kan...yerlah dulu asyik citer pasal kakak jer..ni turn adik plak..selang2 lah nant dgn citer kakak...heheheheh
isnin baru2 ni ada office mate dtg merangkap staff my husband dtg kat my cubicle. dia bawak something...
hadiah u iskandar...comel sgt2 dan bee suka sgt2.
nak tahu apa dia..
ini dia...
 tada...knitted shoes...comel tak?comel tak?
 dgn topi sekali. kepala zirafah...heheheh
 dh mula rimas sbb kakak dtg menyendel....
 

imej baru iskandar

sempena maal hijrah baru ni entah mcm mana hajat nk mencukur rambut iskandar yang sekelian lama tertunda akhirnya tercapai juga. 

petang tu tetiba jer ckp
 ' abg, jom cukur rambut iskandar..'
laki aku pn ckp 'jom'




 sebelum...
 selepas...
dh mandi lapar nk susu...
buat mata stim nk tido...
mujahid mama ni....

Wednesday, November 14, 2012

pengalaman bersalin....

sblm bersalin kan bee ada ckp yg bee kena darah tinggi kan?
so every day bee kena buat daily BP kat klinik....bosan giler dow hari2 kena g klinik..
pg bukan sekejap2.lama plak tu.

dipendekkan citer DR kata dia tak kan biarkan bee overdue. maknya 3/9 tu kena bersalin jugak.
bee pn ckp nk bersalin di temerloh. dia kata ok.
hari sabtu balik temerloh pas buat daily BP kat klinik kuantan.
hari ahad buat daily BP kat klinik desa Kerdau.(kg suami)
nurse kat situ tanya kenapa dh darah tinggi diaorang tak refer terus ke hospital? kenapa tggu?
bee senyum jerlah sampai angkat bahu...(hehehe)
nurse tu pn cek apa yg patut n dia trus call Hospital temerloh. pakar sana kata masuk wad hari tu jugak...
hhuhuhu haru jugak aku.

2/9 bee masuk wad.
subuh 3/9 kena induce masuk ubat kat bawah. masa tu bukaan dh 3 cm. tp pintu rahim masih tebal.
pastu dh mula rasa sakit setiap 5 minit...
tghari jalan dh bukak 4 cm...
dr kata leh standby u ke labour room
nurse bg baju suh salin.
nurse ckp standy jer.diaoang akan panggil bila2 masa. setakat ni labour room masih penuh.
bee tggu pnuh sabar.
dr pkl 1.30 tghari, pkl 8.30 malam br masuk labour room.
lama tak? heheheh
bdk dpn katil bee br masuk tghari dh leh masuk labour room.
mgkn sbb dia sakit sgt kot.
jd hospital mgkn utamakan org yg sakit sesangat dulu.(good)
 ptg pkl 5.30 husband siap ckp kat nurse yg bee dh sakit sangat. (padahal leh tahan lg. tp tak sabar punya pasal laki aku tu.aku pun malas nk tggu lelama)
cek jalan lg masih 4 cm. bee pun pelik jgk..
tak bertambah dr td.

8.30 malam masuk labour, DR pelatih cek bagai. pecahkan air ketuban. malu gak sbb DR lelaki melayu. muda plak tu. tp sib baik dia lembut jer dan menghormati aku...hehhehe. time masa nk pecahkan air ketuban tu, contraction dtg. bee ckp ' kejap2 DR, contraction'
dia sabar jer n tggu contaction aku ilang dulu baru dia seluk..heheheh
dh pecah air ketuban, bee dh start sakit. bila masuk ubat ikut drip, lagi lah bertambah sakit.
masa tu dh rasa nk teran.
cek jalan br 5-6 cam
pastu rasa sakit mcm biasa..
pastu rasa nk teran lg..
cek jalan. pastu nurse cakap :
'ok puan, puan dh boleh teran.'
bee pun apa lg..bertungkus lumuslah meneran.
pukul 10.00 malam keluarlah 
ISKANDAR DZULKARNAIN BIN SHARUDIN 
dengan berat 3.4 kg, panjang 54 cm. 
tinggi upanya anak aku ni...heheheheh

 sebaik keluar dr labour room
 close up sket..
 hari ke empat
 hari ke lapan
hari ke 47 baru abis pantang. gelap dh iskandar tak mcm masa mula2 keluar dulu.
masa ni bee br balik dr amik exam.
 



Sunday, November 4, 2012

lama cuti

giler lama cuti tulis blog...mentang2 pantang, blog pun cuti pantang yer...
heheheh
esok dah mula kerja...(tension i. apsal tak dpt cuti 3 bulan)
 
alhamdulillah bee dh selamat lahirkan baby boy pada 3/9/2012 tepat pkl 10.00 malam.
kelahiran secara normal. baby seberat 3.4 kg.
 
nanti bee citer pengalaman bersalin yer...

daa.....

p/s: sbb2 musabab bee dh lama tak tulis blog sbb bee bz ngn baby, assignmnet dan exam. ni pn assignment byk menanti...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails