KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Monday, July 30, 2012

amani dan maggi

one day lepas habis solat...amani dtg cium peluk bagai...
amboi bahagianya rasa...
pastu dia siap cakap 'sayang mama'
pastu bee tanya dia..
mama  :   'amboi baik semacam jer ni..ada apa2 ker ni?'
amani : mmglah....
mama : ha, amani nak apa...
amani : hehehe...amani nk mkn maggi...
mama : bertuah punya anak....




supplement sepanjang mengandung....

sepanjang mengandung ni ada dua supplement yg sering bee ambil...
antaranya ialah ini...

JUS DELIMA

antara kebaikan bagi perempuan mengandung ialah :
- membantu mengurangkan paras gula dalam darah...(bagus u saper2 yg ada kencing manis)
- membantu mengurangkan alahan
- membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
-membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
- membantu mendapatkan bayi yang sihat dan kulit yang cantik
- juga boleh mengurangkan cramp kaki waktu malam ( mengandung kali ni bee br kena tiga kali cramp kaki. itu pun sebelum ambil suplement ni. sepanjang dah amik ni, tak pnah kena sekali pun...alhamdulillah)

kalu tak amik jus delima pun mmg bee suka amalkan makan buah delima. rasanya ramai yg sedia maklum kebaikan makan buah dr syurga ni. cuma kadang2 payah sket nk dapatkan?


dan SPIRULINA


spirulina ni mmg bee amik walaupun tak mengandung sbb dia boleh memberi tenaga dan mencerdaskan otak...dr zaman belajar lg mmg suka amik sprirulina

35 weeks

minggu ni dh masuk 35 minggu...lebih kurang 5 minggu lagi bby nk menjengah melihat dunia...
minggu ni mama dapat penyakit baru lg..gatal2 seluruh perut...
bee dh naik giler rasanya menahan gatal yg ada..mula2 ingat kan sbb pertambahan stretch marks yang baru tp mcm tak logik sbb perut mengandung bby kali ni lebih kecil berbanding masa mengandungkan amani dulu..
hari sabtu pg klinik sbb nk solution..ubat apa yg patut pakai.tak brani nk pg farmasi takut diaorang salah bg ubat. almaklumlah den ni pregnant kena hati2...
doktor terkejut tgk keadaan perut yg merah2..doktor kata ni allergic. dia bg sabun n ubat sapu. ubat mkn mmg tak leh lah. lpas tu bee n husband pening n tercari2 apa yg buat bee allergic. mknan apa yer?
mula2 bee suspect susu ibu brand nestle yg br dibeli.husband pun mcm setuju. bee pun stop tak minum dh...gatal2 masih ada...husband pun pelik takkan allergic lama sgt.
then pagi td, masa nk pakai baju pg kerja bee br terpikir. mayb bee allergic dengan cecair 'easy ironing' yg selalu bee sembur kat baju masa nk iron.semburan tu baru beli seminggu sblm bee kena allergic. ada kemungkinan. so u minggu ni bee cuba u tidak pakai easy ironing tu...lagipun bee mmg allergic ngn minyak wangi. so ada kemungkinan sbb semburan tu mmg wangi..takyah pakai softlan pun tak per...
so bee tggu seminggu mcm mana resultnya..kalu makin baik maknanya bee allergic ngn semburan tu. ...
dan kenapa kat bahagian perut jer yg kena?
sbb masa gosok kan perut kita kan selalunya selari dengan papan penggosok tu.. so tak mustahil kan? masa sembur2 tu mestilah tempias sket kat perut tu...hehehe aci tak ckp gtew?

Wednesday, July 25, 2012

salam ramadhan

hmm...lamanya bee tak update blog. rasanya tak terlambat lagi nk wish salam ramadhan buat pembaca semua. alhmadulillah hari ini sudah masuk hari kelima ramadhan dan alhamdulillah juga bee bertahan untuk setakat ini.mudah-mudahan dapatlah bee berpuasa penuh tahun ni. baby dlm perut pun tak banyak meragam sepanjang pose..cuma kerap berenang2 di dalam..biasalah kan. 
brixton hicks pun kerap menyerang. almaklumlah lagi enam minggu lagi nk due...
semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita sepanjang ramadhan ini dan semoga ramadhan kita kali ini diberkati.

Tuesday, July 17, 2012

aktiviti hujung minggu 2

hujung minggu baru ni, dijalankan misi mencari barang-barang baby yang diperlukan...ececeh..
pilihan kitaorang adalah di Tunas Manja Baby World. pada kami kat situ agak berpatutan harganya dan kebetulan masa pergi mmg tgh ada promosi...
 ni antara barang yang dh di grab seperti dalam senarai cuma adalah tambahan sket2...

meh kita close up sket...

 baju sehelai, sarung tangan dan sarung kaki.....(daripada tak nk beli, beli lah jugak sepasang..sian jugak kat bby.takkan semua nk pakai yg kakak dia punya kan?)
 tuala dan barang mandi. alatan mandi beli yg kecik jer supaya senang nk bawak pg hospital...yg besar bleh beli pas branak.silap2 haribulan tak yah beli.kot2 ada yg bg present...(kot yer ada..heheheh)
 baby wipes, cotton bud n alatan manicure n pedicure....
 botol susu Avent dh banyak masa amani dulu. masih elok lg. so beli puting dia jer..kebetulan Avent tgh buat sale..harga puting rm 28.90, pas diskaun dpt rm 17.00 jer
botol susu yg sebelah tu sajer buat spare takut bby tak nk isap pakai puting besar,so bleh pakai botol susu ni...
 beg baby...ada bunga2 lg.
bag kuning tu free gift dr Pureen....sama jugak ngn topi merah tu..kami pun pelik gak apsal aunty promoter bhgn Pureen tu beriya bg free gift. rupanya baru perasan kami ni byk amik barang Pureen bawak masuk dlm bakul..hehehehhe..termasuklah bag baby pun kami beli jenama Puren..kat kaunter masa nk bayar baru perasan...heheheh...
 ini pun Pureen punya...mama beli satu sbb perut mama sgt gatal lately..minyak johnson & baby yang biasa pakai sejak early preganacy dulu dh tak dpt nk membantu....mgkn perut makin membesar.....regangan bertambah...
 besin mandi mandi..mesti korang pelik kan?apsal beli baru....
sbb yang amani punya dulu dh bocor...pecah...amani dulu suka mandi dlm besen walaupun umur dh nk masuk 2 tahun...
ni lah kakak bby yang sgt excited nk menunggu adik dia kuar...hari tu jugak bee packing semua barang2 masuk bag.....

Thursday, July 12, 2012

berangan

tiba-tiba tengahri buta mcm ni berangan nk buat pregancy photoshoot....
uuh...tercapaikah angan2 ku...masa pun dh tak lama...
nanti nk pose..pastu raya....
hmmmm....
akan jd kenyataan atau hanya angan2...

Monday, July 2, 2012

aktiviti hujung minggu....

hujung minggu baru-baru ni, kami anak beranak duk umah jer..setelah sekian lama, inilah rasanya kami dapat spend time masa bersama di rumah. selalunya papa amani akan outstaion jerk...bosan mama...huhuu

di kesempatan tersebut, dptlah kami menyelongkar baju2 amani masa bby dahulu utk di basuh supaya boleh dipakai oleh sang adik yang duk dalam perut ni ha...

selongkar punya selongkar, rupanya banyak giler baju si amani ni masa baby..bila dihitung2 mcm tak yah beli baru jerk....itu blm masuk baju yg warna pink..kalu tak lg, banyak...

 antara barang yg diselongkar. ada buaian, selimut. selimut ada 3 helai. so tak yah beli.
 amani pun sibuk gak menyusun....
 bantal n selimut bby.....
 baju yg akan dibasuh..yg pink nk letak tepi dulu....amik warna universal jer....(putihlah maknanya) dan kaler biru..kalu kuar bby girl pun, still leh pakai. masa amani dulu pun bee tak beli warna pink lg.walaupun dh tahu girl...dh kuar amani, brlah beli baju warna pink.

barut, sarung tangan dan sarung kaki yg dh siap dibasuh dan dilipat.tggu masa nk guna jerk...barut saja pun dh ada 20 helai....so tak payah beli baru....



bila di teliti, barang yang perlu dibeli untuk preparation ialah :

- beg baby
- pampers
- tuala
- alatan mandi
- bedak
- tilam dan bantal ( kemungkinan )
- mama punya barangan....



p/s : sajer selongkar barang2 ni awal2. takut terberanak awal n then satu lg nak pose. so tak nk lah penat buat benda alah ni semua..tul tak?

Sunday, July 1, 2012

dapat jugak

 yeay..akhirnya dpt jugak chocolate indulgence....petang balik kerja hari khamis br, pg rembat jap...hehehehe..mentang2lah br dpt gaji...
 en abg rembat strawberry chocolate.....
 amani tak brapa suka makan kek..so pg tutti frutti amik hati dia plak....mama n papa mkn kek SR kat Tutti Frutti...buat tebal  muka jerlah...heheheh
habis satu bekas ni dia sorang..mama amik sket jer...huhuhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails