KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Friday, December 28, 2012

my breastfeed journey 2

hahahahah...
nak sambung citer yg hari tu...
giler lama tangguh..
nak wat camno den bz...
ni br abis exam so agak bertenang sketlah...
berbalik pd citer hari tu, bee amik supplement shaklee...
sejak amik suplement ni, baby IS sgt jarang kembung. sangat jarang.tido lena. sbbnya supplement ni buat susu bee jadi pekat. so bila pekat baby cepat kenyang dan susah nk kembung. 

kita cuba letakkan diri kita sendiri. kalu kita lapar kita pg minum air. kenyang tak? kalu kita minum milo ker horlicks ker...mesti perut kita agak kenyang dan kemas kan?
sama juga mcm bby. kalu susu cair mcm minum air jerlah dia. asyik lapar jer. lama2 leh kembung.
kalu dh kenyang tu payah sket dia nak kembung. betul tak?
masa permulaan hari tu bee amik trial set EU-FOUR:
dia ada :
VITA-LEA
VITAMIN C
B-COMPLEX
DAN OSTEMATRIX (kalsium)

plus susu bee pun makin banyak sejak amik supleement ni. tp dgn syarat kita kena banyak minum air yer. sehari bee amik lebih kurang 5-6 liter sehari. kat ofis sajer dh abis 3 liter.
ada yg kata produk ni kurang berkesan terhadap diri mereka. kalu anda tidak minum air yang banyak mmg anda takkan rasa perubahan tu.
dan ni adalah pencapaian tertinggi bee sejak amik set eu-four tu. 8 oz dalam satu sesi.
happy sesangat...
dan sekarang bee amik full set. tak pakai trial dh. bee tambah lg ngan ALFALFA dan ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP). makin meriah susu. skrang ni kalu nk dapat kan 3 oz satu sesi mcm pejam mata jer. dulu nk dapatkan 2 oz tu bee kena amik masa 1 jam tahu tak nk mengepam....skang ni 2 oz tu 3-5 minit jer...heheheh

dan ni pencapaian tertinggi sejak amik ESP dan ALFALFA...10 OZ...walaupun tak sebanyak setengah-setengah org di luar sana. tp bee ttp bersyukur kerana masih ada rezeki u iskandar. walaupun tak leh nk simpan stok banyak dalam peti, tp setakat ni keperluan susu cukup u iskandar. alhamdulillah.

tp kena ingat jugak. u maintaian susu banyak tak semestinya kita kena bergantung 100 peratus ke atas produk ni. biler terlalu bergantung, kita akan kecewa bila kita tak dpt jumlah susu sepertimana yg kita nk.
apa yang penting jgn skip pump..
kat ofis kalu boleh pump setiap 2-3 jam
minum air banyak
jgn skip meal utama...iaitu sarapan, lunch dan diner.
makan kena seimbang dan berkhasiat.
malam2 kalu rajin buat power pumping....
doa dan istiqamah....

Tuesday, November 27, 2012

my breastfeed journey 1

hai....
alhamdulillah iskandar dah pun 2 bulan setengah....
sepanjang ke hari ini, alhamdulillah bee mampu nk bagi iskandar susu ibu sepenuhnya.
jujur bee cakap pada permulaan untuk bee nk bg fully breastfeed iskandar bukanlah satu perjalanan yang senang. byk juga dugaannya.

azam bee dr mengandung mmg nk bg Iskandar breastfeed sepenuhnya.
hari pertama dan hari kedua kelahiran, bee tiada masalah dlm menyusukan.
masuk hari ke tiga, demand iskandar dh mula tinggi. di situlah ada beberapa masalah yang berlaku yang menyebabkan bee terpaksa bg iskandar minum susu formula.

masalah berlanjutan sehingga 2-3 hari tak silap.lepas tu segalanya kembali ok.alhamdulillah syukur sesangat.
tp bee ttp bg formula milk sblm iskandar tido. kononya nk bg iskandar tido lena. masa tu mmg bee rasa dh tewas sbb bee teruskan juga bg iskandar FM. waktu siang plak kakak ipar akan suapkan iskandar pisang. begitulah hari2 sampailah bee berpantang di Kuantan.

semasa di Kuantan ( rumah sendiri), hari kedua di rumah sendiri bee cuba tak bg Iskandar mkn pisang dan susu FM. nampak mcm berjaya kerana Iskandar tido lena malam tu.
tp esok pg nampak Is mcm lapar. bee bg FM lg. ,malam tu pun bee bg FM. pastu dia kembung
esoknya lg bg FM pun dia kembung. so bee stop bg FM. nekad breastfeed sepenuhnya.
namun Iskandar agak kerap kembung juga. cuma tidaklah setiap malam. mak sedara ckp mgkn susu bee tak brapa pekat atau berzat. dia tak kenyang. sbb tu dia selalu kembung agaknya.

sekarang Iskandar sgt jarang kembung. nk tahu apa bee buat untuk atasi?
nanti bee cerita lg...

penat dh menaip..
daaaa....



Thursday, November 22, 2012

my little giraffe

mentang2 ada baby ni asyik duk citer pasal baby jer kan...yerlah dulu asyik citer pasal kakak jer..ni turn adik plak..selang2 lah nant dgn citer kakak...heheheheh
isnin baru2 ni ada office mate dtg merangkap staff my husband dtg kat my cubicle. dia bawak something...
hadiah u iskandar...comel sgt2 dan bee suka sgt2.
nak tahu apa dia..
ini dia...
 tada...knitted shoes...comel tak?comel tak?
 dgn topi sekali. kepala zirafah...heheheh
 dh mula rimas sbb kakak dtg menyendel....
 

imej baru iskandar

sempena maal hijrah baru ni entah mcm mana hajat nk mencukur rambut iskandar yang sekelian lama tertunda akhirnya tercapai juga. 

petang tu tetiba jer ckp
 ' abg, jom cukur rambut iskandar..'
laki aku pn ckp 'jom'




 sebelum...
 selepas...
dh mandi lapar nk susu...
buat mata stim nk tido...
mujahid mama ni....

Wednesday, November 14, 2012

pengalaman bersalin....

sblm bersalin kan bee ada ckp yg bee kena darah tinggi kan?
so every day bee kena buat daily BP kat klinik....bosan giler dow hari2 kena g klinik..
pg bukan sekejap2.lama plak tu.

dipendekkan citer DR kata dia tak kan biarkan bee overdue. maknya 3/9 tu kena bersalin jugak.
bee pn ckp nk bersalin di temerloh. dia kata ok.
hari sabtu balik temerloh pas buat daily BP kat klinik kuantan.
hari ahad buat daily BP kat klinik desa Kerdau.(kg suami)
nurse kat situ tanya kenapa dh darah tinggi diaorang tak refer terus ke hospital? kenapa tggu?
bee senyum jerlah sampai angkat bahu...(hehehe)
nurse tu pn cek apa yg patut n dia trus call Hospital temerloh. pakar sana kata masuk wad hari tu jugak...
hhuhuhu haru jugak aku.

2/9 bee masuk wad.
subuh 3/9 kena induce masuk ubat kat bawah. masa tu bukaan dh 3 cm. tp pintu rahim masih tebal.
pastu dh mula rasa sakit setiap 5 minit...
tghari jalan dh bukak 4 cm...
dr kata leh standby u ke labour room
nurse bg baju suh salin.
nurse ckp standy jer.diaoang akan panggil bila2 masa. setakat ni labour room masih penuh.
bee tggu pnuh sabar.
dr pkl 1.30 tghari, pkl 8.30 malam br masuk labour room.
lama tak? heheheh
bdk dpn katil bee br masuk tghari dh leh masuk labour room.
mgkn sbb dia sakit sgt kot.
jd hospital mgkn utamakan org yg sakit sesangat dulu.(good)
 ptg pkl 5.30 husband siap ckp kat nurse yg bee dh sakit sangat. (padahal leh tahan lg. tp tak sabar punya pasal laki aku tu.aku pun malas nk tggu lelama)
cek jalan lg masih 4 cm. bee pun pelik jgk..
tak bertambah dr td.

8.30 malam masuk labour, DR pelatih cek bagai. pecahkan air ketuban. malu gak sbb DR lelaki melayu. muda plak tu. tp sib baik dia lembut jer dan menghormati aku...hehhehe. time masa nk pecahkan air ketuban tu, contraction dtg. bee ckp ' kejap2 DR, contraction'
dia sabar jer n tggu contaction aku ilang dulu baru dia seluk..heheheh
dh pecah air ketuban, bee dh start sakit. bila masuk ubat ikut drip, lagi lah bertambah sakit.
masa tu dh rasa nk teran.
cek jalan br 5-6 cam
pastu rasa sakit mcm biasa..
pastu rasa nk teran lg..
cek jalan. pastu nurse cakap :
'ok puan, puan dh boleh teran.'
bee pun apa lg..bertungkus lumuslah meneran.
pukul 10.00 malam keluarlah 
ISKANDAR DZULKARNAIN BIN SHARUDIN 
dengan berat 3.4 kg, panjang 54 cm. 
tinggi upanya anak aku ni...heheheheh

 sebaik keluar dr labour room
 close up sket..
 hari ke empat
 hari ke lapan
hari ke 47 baru abis pantang. gelap dh iskandar tak mcm masa mula2 keluar dulu.
masa ni bee br balik dr amik exam.
 



Sunday, November 4, 2012

lama cuti

giler lama cuti tulis blog...mentang2 pantang, blog pun cuti pantang yer...
heheheh
esok dah mula kerja...(tension i. apsal tak dpt cuti 3 bulan)
 
alhamdulillah bee dh selamat lahirkan baby boy pada 3/9/2012 tepat pkl 10.00 malam.
kelahiran secara normal. baby seberat 3.4 kg.
 
nanti bee citer pengalaman bersalin yer...

daa.....

p/s: sbb2 musabab bee dh lama tak tulis blog sbb bee bz ngn baby, assignmnet dan exam. ni pn assignment byk menanti...


Wednesday, August 29, 2012

aidilfitri 2012

 malam raya..amani main bunga api.....
 pagi raya pertama...
masa ni ingatkan terlepas dh bee nk bergambar..sbb sblm tu bee duk dlm bilik jer menanggung sakit yang ingatkan nk beranak tu....tp bee bgn n gagahkan juga utk bergambar..kalu tak rugilah beli baju raya...yer tak?
masa ni sakit2 lagi tp 'pose' ttp 'pose'...
 amani ngn atuk dan nenek kesayangan dia..yg selalu manjakan dia..
yerlah atuk dan nenek tak de anak kecik..jd amani jerlah tempat diaorang curahkan kasih sayang...
pagi tu amani ikut tema atuk dan nenek. tak ikut tema mama & papa....
 ramai-ramai....

 sesi salam bersalaman....
amani menyelit nk bg duit raya jugak..takperlah...
dia bagi duit raya Bagi Pihak mama dan papa dia...
tgk kat tangan dia ada se'bundle' duit raya...

39 weeks

assalamualaikum...
lamanya tak update blog....
now im counting the days to give birth....
member2 bee yg lain (3 orang) yg EDD hampir dekat2 dgn bee semua dh selamat deliver...
tggal bee jer yg belum...suspen gak....tp mana tahu dia nk kuar hari merdeka nanti yer tak?hehehehe
minggu ni BP bee naik plak..tak pnah2 naik tiba-tiba naik plak...dh tak pasal2 kena pantau. 
kena pg check up 3 hari berturut2 sbb nk tgk keadaan BP tu mcm mana...
smlm bacaan 130/90, hari ni trn sket 120/80..esok tak tahu lg.huhuhuh....
 
so far tak de tanda2 yg menunjukkan bby nk kuar...masa amani dulu pun tak de bg tanda apa2...tup2 bleeding jer... brixton hicks tu biasalah...mmg selalu kena.....

masa raya pertama hari tu bee dan family dh cemas dh sbb ingatkan bee nk beranak sbb last day pose bee dh mula sakit2 perut dan pinggang....tp lepas jer waktu tengahari raya pertama...dh tak rasa apa2...bby ni kuat betul main2 yer...

oklah...pray for me ya.....


Monday, July 30, 2012

amani dan maggi

one day lepas habis solat...amani dtg cium peluk bagai...
amboi bahagianya rasa...
pastu dia siap cakap 'sayang mama'
pastu bee tanya dia..
mama  :   'amboi baik semacam jer ni..ada apa2 ker ni?'
amani : mmglah....
mama : ha, amani nak apa...
amani : hehehe...amani nk mkn maggi...
mama : bertuah punya anak....




supplement sepanjang mengandung....

sepanjang mengandung ni ada dua supplement yg sering bee ambil...
antaranya ialah ini...

JUS DELIMA

antara kebaikan bagi perempuan mengandung ialah :
- membantu mengurangkan paras gula dalam darah...(bagus u saper2 yg ada kencing manis)
- membantu mengurangkan alahan
- membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
-membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
- membantu mendapatkan bayi yang sihat dan kulit yang cantik
- juga boleh mengurangkan cramp kaki waktu malam ( mengandung kali ni bee br kena tiga kali cramp kaki. itu pun sebelum ambil suplement ni. sepanjang dah amik ni, tak pnah kena sekali pun...alhamdulillah)

kalu tak amik jus delima pun mmg bee suka amalkan makan buah delima. rasanya ramai yg sedia maklum kebaikan makan buah dr syurga ni. cuma kadang2 payah sket nk dapatkan?


dan SPIRULINA


spirulina ni mmg bee amik walaupun tak mengandung sbb dia boleh memberi tenaga dan mencerdaskan otak...dr zaman belajar lg mmg suka amik sprirulina

35 weeks

minggu ni dh masuk 35 minggu...lebih kurang 5 minggu lagi bby nk menjengah melihat dunia...
minggu ni mama dapat penyakit baru lg..gatal2 seluruh perut...
bee dh naik giler rasanya menahan gatal yg ada..mula2 ingat kan sbb pertambahan stretch marks yang baru tp mcm tak logik sbb perut mengandung bby kali ni lebih kecil berbanding masa mengandungkan amani dulu..
hari sabtu pg klinik sbb nk solution..ubat apa yg patut pakai.tak brani nk pg farmasi takut diaorang salah bg ubat. almaklumlah den ni pregnant kena hati2...
doktor terkejut tgk keadaan perut yg merah2..doktor kata ni allergic. dia bg sabun n ubat sapu. ubat mkn mmg tak leh lah. lpas tu bee n husband pening n tercari2 apa yg buat bee allergic. mknan apa yer?
mula2 bee suspect susu ibu brand nestle yg br dibeli.husband pun mcm setuju. bee pun stop tak minum dh...gatal2 masih ada...husband pun pelik takkan allergic lama sgt.
then pagi td, masa nk pakai baju pg kerja bee br terpikir. mayb bee allergic dengan cecair 'easy ironing' yg selalu bee sembur kat baju masa nk iron.semburan tu baru beli seminggu sblm bee kena allergic. ada kemungkinan. so u minggu ni bee cuba u tidak pakai easy ironing tu...lagipun bee mmg allergic ngn minyak wangi. so ada kemungkinan sbb semburan tu mmg wangi..takyah pakai softlan pun tak per...
so bee tggu seminggu mcm mana resultnya..kalu makin baik maknanya bee allergic ngn semburan tu. ...
dan kenapa kat bahagian perut jer yg kena?
sbb masa gosok kan perut kita kan selalunya selari dengan papan penggosok tu.. so tak mustahil kan? masa sembur2 tu mestilah tempias sket kat perut tu...hehehe aci tak ckp gtew?

Wednesday, July 25, 2012

salam ramadhan

hmm...lamanya bee tak update blog. rasanya tak terlambat lagi nk wish salam ramadhan buat pembaca semua. alhmadulillah hari ini sudah masuk hari kelima ramadhan dan alhamdulillah juga bee bertahan untuk setakat ini.mudah-mudahan dapatlah bee berpuasa penuh tahun ni. baby dlm perut pun tak banyak meragam sepanjang pose..cuma kerap berenang2 di dalam..biasalah kan. 
brixton hicks pun kerap menyerang. almaklumlah lagi enam minggu lagi nk due...
semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita sepanjang ramadhan ini dan semoga ramadhan kita kali ini diberkati.

Tuesday, July 17, 2012

aktiviti hujung minggu 2

hujung minggu baru ni, dijalankan misi mencari barang-barang baby yang diperlukan...ececeh..
pilihan kitaorang adalah di Tunas Manja Baby World. pada kami kat situ agak berpatutan harganya dan kebetulan masa pergi mmg tgh ada promosi...
 ni antara barang yang dh di grab seperti dalam senarai cuma adalah tambahan sket2...

meh kita close up sket...

 baju sehelai, sarung tangan dan sarung kaki.....(daripada tak nk beli, beli lah jugak sepasang..sian jugak kat bby.takkan semua nk pakai yg kakak dia punya kan?)
 tuala dan barang mandi. alatan mandi beli yg kecik jer supaya senang nk bawak pg hospital...yg besar bleh beli pas branak.silap2 haribulan tak yah beli.kot2 ada yg bg present...(kot yer ada..heheheh)
 baby wipes, cotton bud n alatan manicure n pedicure....
 botol susu Avent dh banyak masa amani dulu. masih elok lg. so beli puting dia jer..kebetulan Avent tgh buat sale..harga puting rm 28.90, pas diskaun dpt rm 17.00 jer
botol susu yg sebelah tu sajer buat spare takut bby tak nk isap pakai puting besar,so bleh pakai botol susu ni...
 beg baby...ada bunga2 lg.
bag kuning tu free gift dr Pureen....sama jugak ngn topi merah tu..kami pun pelik gak apsal aunty promoter bhgn Pureen tu beriya bg free gift. rupanya baru perasan kami ni byk amik barang Pureen bawak masuk dlm bakul..hehehehhe..termasuklah bag baby pun kami beli jenama Puren..kat kaunter masa nk bayar baru perasan...heheheh...
 ini pun Pureen punya...mama beli satu sbb perut mama sgt gatal lately..minyak johnson & baby yang biasa pakai sejak early preganacy dulu dh tak dpt nk membantu....mgkn perut makin membesar.....regangan bertambah...
 besin mandi mandi..mesti korang pelik kan?apsal beli baru....
sbb yang amani punya dulu dh bocor...pecah...amani dulu suka mandi dlm besen walaupun umur dh nk masuk 2 tahun...
ni lah kakak bby yang sgt excited nk menunggu adik dia kuar...hari tu jugak bee packing semua barang2 masuk bag.....

Thursday, July 12, 2012

berangan

tiba-tiba tengahri buta mcm ni berangan nk buat pregancy photoshoot....
uuh...tercapaikah angan2 ku...masa pun dh tak lama...
nanti nk pose..pastu raya....
hmmmm....
akan jd kenyataan atau hanya angan2...

Monday, July 2, 2012

aktiviti hujung minggu....

hujung minggu baru-baru ni, kami anak beranak duk umah jer..setelah sekian lama, inilah rasanya kami dapat spend time masa bersama di rumah. selalunya papa amani akan outstaion jerk...bosan mama...huhuu

di kesempatan tersebut, dptlah kami menyelongkar baju2 amani masa bby dahulu utk di basuh supaya boleh dipakai oleh sang adik yang duk dalam perut ni ha...

selongkar punya selongkar, rupanya banyak giler baju si amani ni masa baby..bila dihitung2 mcm tak yah beli baru jerk....itu blm masuk baju yg warna pink..kalu tak lg, banyak...

 antara barang yg diselongkar. ada buaian, selimut. selimut ada 3 helai. so tak yah beli.
 amani pun sibuk gak menyusun....
 bantal n selimut bby.....
 baju yg akan dibasuh..yg pink nk letak tepi dulu....amik warna universal jer....(putihlah maknanya) dan kaler biru..kalu kuar bby girl pun, still leh pakai. masa amani dulu pun bee tak beli warna pink lg.walaupun dh tahu girl...dh kuar amani, brlah beli baju warna pink.

barut, sarung tangan dan sarung kaki yg dh siap dibasuh dan dilipat.tggu masa nk guna jerk...barut saja pun dh ada 20 helai....so tak payah beli baru....



bila di teliti, barang yang perlu dibeli untuk preparation ialah :

- beg baby
- pampers
- tuala
- alatan mandi
- bedak
- tilam dan bantal ( kemungkinan )
- mama punya barangan....



p/s : sajer selongkar barang2 ni awal2. takut terberanak awal n then satu lg nak pose. so tak nk lah penat buat benda alah ni semua..tul tak?

Sunday, July 1, 2012

dapat jugak

 yeay..akhirnya dpt jugak chocolate indulgence....petang balik kerja hari khamis br, pg rembat jap...hehehehe..mentang2lah br dpt gaji...
 en abg rembat strawberry chocolate.....
 amani tak brapa suka makan kek..so pg tutti frutti amik hati dia plak....mama n papa mkn kek SR kat Tutti Frutti...buat tebal  muka jerlah...heheheh
habis satu bekas ni dia sorang..mama amik sket jer...huhuhuhu

Thursday, June 28, 2012

BEDUNG MODEN

korang pernah denganr pasal bedung moden x? nk tahu rupa dia mcm mana? tgk gambar bby kat bawah ni...mcm  ni lah rupanya. bee tahu ni pun dr facebook Kedai Mama And Kids yang di share oleh member ofis..tgk mcm praktikal jugaklah bedung ni...
so bee grab satu. harga dia RM 35....
ni antara warna dan design yang akan keluar bulan Julai nanti..bee n member dah booking dh. bee booked yg polka purple..ok tak? mcm ok jer kan. kalu bby kuar girl pun boleh pakai, boy pun boleh pakai...
bee ni kalu beli online mmg tak confident. kalu nk beli mesti nk tumpang saper2 yg order jugak. ni member ofis nk order, bee pun tumpang sekaki jugak..heheheh...terukkan?heheheh

ada jugak design lain..tp tak sure design kat atas ni available lg atau tidak.



kat bawah ni cara2 nk pakai bedung moden ni.....



saper2 yang berminat boleh like page Kedai Mama And Kids ni yer....
dan order..cepat sblm habis stok..

 
 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails