KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Thursday, December 24, 2009

25

dalam beberapa minit lagi usiaku akan mencecah ke angka 25...yer..sudah suku abad usiaku...dalam 25 tahun hidupku di atas muka bumi ini..sudah byk yg aku lalui...pahit manis dan segalanya..terkadang seperti hidup aku seperti heroin sebuah cerita novel...terkadang seperti watak bodoh dalam komik..
dalam waktu begini...aku masih 'blur'u bercakap soal masa hadapan...mungkin bosan atau....entahla...sukar u aku ceritakan..
walaubagaimanapun aku tetap bersyukur atas nafas yg dikurniakanNya padaku...sesuatu yg amat penting..boleh kamu bayangkan hidup ini tanpa nafas?seringkali orang berkata aku tak boleh hidup tanpa cinta..tanpa cinta aku mati..tp bagaimana pula dengan nafas?
 


p/s : sudah bersawang blogku...kini aku kembali u menghiasi....huhuhu...gambar di atas tiada kaitan dengan hidup atau pun mati...dan tiada 'motif'

Thursday, December 3, 2009

tc on tuesday

fuhhhh...nothing to say what is so hard to upload this pic...banyak tul dugaan...hampir fed up aku di buatnya...biarla hanya aku ajer yg tau......
last tuesday,DUKE amik cuti u spend time ngn amani...tp memandangkan hujan,so pergerakan agak terbatas.so diaorng duk umah je.decide nk g jalan waktu ptg pas aku abis keja sbb dh janji ngn bdak amani tu nk bwk dia g jenjalan..decide g tc atas bbrpa sebab:

1) sbb dh lama tak g tc.once sampai kat sitew..wau  byk tul perubahan.betapa lamanya kami tak ke tc eventhough kami duk kntn..
2) sbb aku p keja tak pakai baju kurung..so duke kata lehla g tc..(waklu...mmg pantang dia tgk pompuan g tc pakai baju kurung.laki aku ni pelik cket.mcm berdose je pulak pakai bj kurung g tc)
3) dh lama tak tangkap gambo anak..mmg yer pun
sampai je kat tc trus amani minta benda alah ni.aku x tau nk panggil apa?dlm keta masa balik aku tanya brpa RM..laki aku jawab RM 3.50..
mak aihhh..mahalnya...mmh tak dpt di bandingkan ngn zaman kita dulu...
bukan nk berkira ngn anak tp harga tu tak reasonable ngn produk...dhla asyik cabut je...







byk pembaharuan di tc...mkin cantik...bolehla outing gambo kawen kat sitew...


habuan buat kamu yg sering di tinggalkan mama n papa sbb 'work'...dh lama tak jln yek syg....

amani
seorang anak yg ttp mahu mama dia walau dlm situasi apa pun...
sometimes mama bangga sayang..tp sometimes ati aku ckp 
'amani..papa kan ada....!!!! pgla kat papa plak!!!
huhuuhhu

last skali lepak mcd ah..pekena prosperity...bulan ni dh dua kali aku pekena that stuff...mulanya tak nk order tp biler aku pk prosperity sebulan je n sekali setahun...bantai jek...
sian plak kat adik aku yg sowng tu...tak mkn ag....
nk ajak ko sayang tp dh lewat,kang ko bwk motor sensorang plak blk umah...
pg tc pun tak dirancang....spontaneous ajer...

Tuesday, December 1, 2009

them..


what a lovely pic...

'aku betul'

di sini...
aku mengenal erti hidup..
mengenali kecantikan yg hanya pada luaran tp di dasarnya hanya tuhan yang tahu..

di sini..
aku mengenali manusia yang hanya suka melihat kotor di badan orang lain..
aku mengenali manusia yang berfikiran kolot..
mengenali manusia yang hanya pandai membuat konklusi sendiri..
mengenali manusia yang hanya menegakkan pendirian bahawa 'aku  betul'...

tp sebenarnya itulah insan yang bernama manusia,
sudah lumrah alam,
apabila masing-masing ingin menegakkan pendirian 'aku betul'
di situlah terjadinya pergaduhan,iri hati dan fitnah,
tanpa mereka sedar bahawa sebenarnya mereka turut mengata diri sendiri...
menuding jari telunjuk pada orang lain sedangkan tiga jari yang lain menuding ke arah diri sendiri...

di sini,
aku percaya pada hukum karma,
kerana ALLAH pernah berfirman
'perbuatan yang baik akan dibalas dengan baik,yang jahat dibalas jahat'
jadi aku selalu berkata dalam hati,bermotivasi sendiri...
kalau aku rasa diri dianiaya..mungkin aku pernah menganiaya orang tanpa aku SEDAR....

buat aku berfikir.....

Monday, November 23, 2009

selamat pengantin baru....

di kesempatan ini saya mahu mengucapkan Selamat Pengantin Baru
buat
AiNe DAN HaNaFi......

moga berkekalan sehingga ke akhir hayat..maaf ye aine tak dapat dtg kawin ko....nant aku g umah ye....

Thursday, November 19, 2009

i want it....




giler...ketagih...itulah ungkapan yg dapat aku huraikan mengenai perasaan aku pada coklat ini.pada sesaper tolong la aku.dermakanla aku coklat ini,hadiahkanla coklat ini u aku...aku kepingin...
.
.
.
.
.
I HEART FERERRO ROCHER

Wednesday, November 18, 2009

kenapa payah sangat?

kenapa title aku berbunyik begitew?aku nk citer sbb musabab kenapa payah sangat u aku nak menurunkan berat badan....


1.aku seorang pencinta makanan.aku tak leh tgk makanan kena buang.aku jd sayang maka aku mengambil langkah u menghabiskan makanan tersebut....masa zaman kolej dulu kenkawan panggil aku tong sampah...relevan kah?diaorg cakap tak rugi bawak aku pg mkn coz aku leh abiskan makanan diaorng.dulu aku tersangat bangga dgn gelaran itu kerana berapa tong yg aku mkn pun aku ttp kurus.tp sekarang......?andai dapat ku putar waktu dulu.aku ada kisah u diceritakan....masa tu aku masih bekerja di MPH BOOKSTORES ALMANDA..aku ada kwn kat AUSSINO...masa time rehat,dia p mkn pastu tetiba dia call aku ngn suara kalut dia...
'yok(dia sorang je panggil dgn nama tu)dtg sini kejap'
ko kat mana?
kat lemongrass ni
ada apa?
dtg je la
jap ah,nk settle keja jap..
ala tinggal la dulu..cepatla..
yerla..yerla...jap la




aku pun menapak la ke LEMONGRASS tu.sampai je kat sana aku tgk dia tgh mkn..
ha?ada apa?
yok,minta tolong..
apa dia?
tolong abiskan laksa aku ni...
!#$%^&^* apa da ko ni...
ala tolongla
yerla2x


tgk.. kwn aku sanggup tipon suh aku dtg u abiskan laksa dia...cam klaka je...


2.aku seorang yg suka makan fast food.korang bayangkanla fast food mmg terkenal dgn makanan yg berkalori tinggi.mgkn JOHNNY'S boleh dikecualikan...


3.sejak kawin aku jarang makan nasi waktu malam melainkan balik kampung...mmg time balik kg aku tak leh nk diet sbb mak aku masak sedap.pastu mak aku akan merajuk kalu aku tak nak mkn nasi waktu malam.dia ckp 'nanti mak tak nak masak la kalu tak de orang nk makan'.nak tak nak aku kena makan jugak.tp sikitla..tp kalu dh sedap..paham2 la.
4.biler balik kg..adik beradik belah suami aku suka buat masak2 n makan2.dahla masak sedap2,mee kari la,soto la,karipap bagai...tak ke semua tu menggugat iman.nk terkebil2 ke nengok makanan tu semua.rutin makanan aku kat sana bukan 2 atau 3 tapi 4.pagi,tghari,ptg dan mlm...
5.bila dh kawin,tak kan suami aku yg kurus ala-ala tough tu nk ikut aku diet jugak.sian la kat dia.so aku kena masak.biler dia tak abis mkn,aku kena abiskan...mcm mana?laki aku cakap..'tak pe buang makanan kalu kita dh tak daya nak makan.masa buang tu niat yg kita nk sedekah kat makhluk lain'.makhluk lain di sini bukannya makhluk halus or yg seangkatan dengannya tau tp makhluk lain contoh mcm semut ker..kucing ke...ayam ke..(ada ayam ke kt kwsn umah aku tu?)
ada yg cakap kat aku,
'buat apa susah2 nk diet?ko bukan gemuk pun.kurus pun bukannya cantik'.
buat aku berfikir sejenak....

SaMbUnG lg..Langkawi day 2 part 2

petang hari kedua lepas pg WILD LIFE PARK...kami menyantap u tghari di pekan kuah.sebelum tu sempat ag singgah di IDAMAN SURI.aku angkat satu set periuk n non stick pan jenama TEFLON yg berharga RM 75.murah tak?bg aku murah la...dgn adanya periuk tersebut,kerja2 memasak ku sungguh mudah n cepat sbb periuk n kuali tersebut menjadikan pemanasan menjadi sekata n itula membuatkan ia cepat n mudah masak.rupa masakn pun jd cantik...huhu..aku membebel di tengahari....

pas mkan lepak di dataran LANG ni.....dataran di mana KAREENA KAPOOR menjerit 'papa!! im in love' .dh tak ingat dh cite apa...tp yg pasti citer yg dia jd pelumba basikal masuk le tour d langkawi tu....

ala mama ni....asyik minta je air baby...abisla nanti..mama minum bukan sikit..banyak...
ni apsal muka camni ni....amani bak sini cover tu...ilang kang papa ko marah mama bukan marah ko....
model tembam.....
suka awan pada waktu gambar di ambil sbb masa tu awan tgh cantik...
nak ikut terbang sekali ke...cermin la diri tu sikit...helang sama helang...manusia biarla buat cara manusia...kuang3x.ngosek jew
terserlah tul la ketembamam aku nih...

cukupla kot setakat ni citer pasal Langkawi..kalu ada ag pun aku upload gambo time nk balik...tu pun kalu rajin la..

Tuesday, November 17, 2009

payah ke nk ucap terima kasih?

kisah ni berlaku dh lama.masa tu aku masih blaja lg...kejadian tu berlaku di rumah masa aku cuti semester tapi aku tak tau semester ke brapa...masa tu aku duk kat presint 9 putrajaya...
kami tinggal di tingkat 1 masa tu...time cuti mcm besa aku suka lepak umah melayan tv.mmg tu hobi aku....tetiba sepupu aku yg kat luar tgh main masuk dlm umah dgn muka kalut ckp...
'kak yah...ada budak kuar dr lif tak tau anak saper..nangis2 cr umah dia...'
'budak?kecik ag ker?'
'aah la..tu dia tgh nangis tu'

aku pun berlari keluar nk tgk budak tu..yer mmg kecik lebih kurang umur 2 thn setengah or 3 tahun...lebih kurangla...aku pun apa lg tanya la budak tu umah kat mana.manala tau kot bdak ni jenis yg genius leh jawab soalan aku.padahal aku yg tak genius...manala bdak besar tu leh ingat umah dia dalam keadaan kena tggal cam tu(aku rasa dak ni kena tggal oleh kawan2 dia masa naik lif)...aku pun apa lagi pegang tangan dia masuk lif dan tangan aku tekan butang G.sampai bawah aku tak nampak ada sesaper melainkan seorang bdak yg berumur lebuh kurang sepuluh tahun.dia bgth aku yg dak kecik ni kat tkt 10(tak silap akula.tak ingat sbb citer ni hampir 5 thn berlalu)aku pun masuk balik lif n tekan tkt 10.sampai kat tingkat 10 dgn automatiknya budak kecik tu tunjuk area umah dia.ooo pandai plak (detik ati aku).
sampai depan umah dia aku tgk,pintu umah terbukak cuma pintu grill(betul ke tak ejaan) je berkunci..aku nampak ayah dia duk landing atas sofa membelakangi pintu masuk.tv dipasang agak kuat...aku bg salam..tak menyahut...aku rasa adalah dlm sepuluh kali.aku rasa tido kot..tp tak nampak mcm gaya tido.tahla...pastu mak bdak tu kuar dr dapur.agaknya dh dgr kot aku menjerit bg salam.dia pun bukak pintu.aku dgn hemahnya senyum n bgth yg anak dia sesat kat tkt satu.korang tau apa yg aku dapat?
mak budak tu trus amik anak dia n masuk dlm umah tanpa ucap tima kasih.heloo?payah sgt ke nk ucap tima kasih?dh la tu siap marah si anak plak.pg merayau...cuba bayang kalu aku tak bawak anak dia balik umah n then aku pg jual camne?tak gheti bersyukur langsung....senyum pun tak masalahnya...siot tol la...
pastu aku pandang sepupu aku...then aku ckp....
'ana...kenapa mak dia mcm tu?tak ucap tima kasih langsung.'
'biarla kak yah..jom ah turun'

manala budi bahasa mak budak tu yer...tak sayang anak ke?atau dh rasa anak terlalu ramai ke smpai kalu anak ilang pun buat tak kisah...paling aku rasa malu sbb berlaku di kalangan masyarakat melayu dan duduk plak kat kuarters kerajaan.mungkin yer...dia tidak bekerja di sektor kerajaan...tp suaminya?aku tgk pun sama je tak de sivik...bg salam pun boleh tak dgr......
aku ckp camni bukanla aku nk kata mengutuk or anti org kerajaan..tak.kwn2 aku ramai yg keja kat sektor kerajaan tp ok jer.tp inila senario yg betul2 berlaku....
aku berdoa semoga aku tidak berada di dalam golongan seperti mak budak tu td..amin...

Monday, November 9, 2009

kenapa ni....?

aduh....ngaper ngan aku ni?banyak citer yg aku nk citer ni tp apsal malasnya aku nk update blog...malasnya nak select gambo...malasnya nk taip...malasnya nk wat ayat.kan bagus kalu semuanya auto....huhuhuhu
aaaaaaahh....mana boleh malas.......tolong.......!

Friday, October 30, 2009

SaMbUnG balik....Langkawi Day 2 Part 1 kot....

p/s:gambar adreana aku terdelete masa tgh typing blog ni..biler aku upload balik dia dh jd ke atas....mcm ni ha..nk ke bwh balik aku dh tak reti..sesaper tolongla ajar aku yek...biorla blog aku nampak cam tunggang terbalik tp takpe janji gambo adreana ada dgn bby snake nih..

akhirnya.....itulang ungkapan yg mampu aku tulis kat sini...akhirnya mood aku nk meng upload gambar datang kembali.....aku mmg mcm ni kalu ada keja nk buat mmg malas tul nk berblog...okeh kita sambung citer pasal g Langkawi ari tuh....hari kedua kami menjejak kan kaki ke .......apa nama tempat ni yek?lupa plak..jap nk ingat jap.hmmmm.......aaaaa ingat dh(pas tipon suami aku tanya nama tempat ni.)tempat ni namanya WILDLIFE PARK.....sngt berbaloi u dikunjungi.tempat di mana anda boleh berinteraksi trus dgn haiwan....


salah satunya seperti gambar di bawah.......ular...huuuyooooo gua geli ooooo..tgk aje la muka kau tuh...sengih tp dlm masa yg sama geli tahap gaban.aku cuma sentuh ujung jari je kulit ular tu...takmoooo.....


malunya tgk muka aku camni.....amani stedy jek....tgk gambo bawah...cik md radzi kita...aku takmo citer lebih cuma saksikan la aksi hero ni yer.....
















abg nasril dgn burung kakak tua nya....mmg minat burung aku rasa...asyik tangkap gambo ngn burung jek....


tau tak aku tunjuk apa tu?kancil....korang percaya tak kalu aku cakap yg ni first time aku tgk kancil.....patutla keta kancil kecik dan barula aku tau ngaper keta tu di panggil keta kancil sbb dia kecik macam kancil...







beruk yg tetiba marah kat aku tak tentu pasal.waklu...aku tak kaco pun idup ko...bersyukur cket sbb kak eta kasi ko mkn .....




berhenti rehat n kasi dak ni minum dulu..baru dia tak meragam...























okla...boleh la.....





gambo agak tunggang langgang sket sbb masa aku tgh upload gambo td aku tgh berangan....tah camne patut gambo ni kat atas...tp ke sini plak pg nya...ahhh layan je lah...





















tak sangka plak anak aku ni brani jugak orngnya..alhamdulillah la tak ikut perangai aku...mula2 brani gak dia ni tp bila dh bbrapa second bby snake tu duk menjalar kat tengkuk dia br la dia rasa geli...walau bagaimanpun mama tetap bangga sama kamu....











hai sayang....awat mcm takut je nk main ngn arnab tu....


aku plak lebih sudu dr kuah..heheheh




mainla sayang ngn arnab tu...that arnab is yours....












itula antara gambar2 sepanjang di sana...senonya byk lg......tp cukupla.....layan........

Langkawi day 1 part 3 (251009)

UNDERWATER WORLD LANGKAWI.inila destinasi kami yg seterusnya.located d pantai cenang jugak dekat je ngn tmpat kami menginap.bak kata org jalan kaki pun boleh...pendapat aku,underwater world ni tak la best mana.sesaper yg dah pg zoo,better tak yah dh g sini kot.lebih kurang samer je.tp for those yg mmg minat hidupan dasar laut,mmg berbaloi kot pg.mgkn aku rasa kurang best sbb sblm masuk underwater world ni,my expectation begitu tggi.upanya takla seperti yg kusangkakan.tp adalah jugak hidupan laut yg menarik perhatian aku,i mean yg unik yg aku tak pnah jumpa.kira berbaloi la tu...





























Thursday, October 29, 2009

Langkawi day 1 part 2 (251009)

aku nk citer skit je..balik dr cable car aku dgn gatal kakinya bawak syira p jln kat swimming pool ni...ingat dia tak interested...sbb pg DUKE dh bawak,tp syira wat bodow je.yerla mungkin waktu tu dia br bangun tido kot.so,mood tak dak ag.bila aku bawak...sekali dia nangis nk nk terjun skali dlm pool tu.aduh...nk tak nk kena pujuk dulu suh tukar baju.tak jalan ttp nangis.syirah kan?ak kan tak tau.kalu dia nak tu..nk jugak.ikut perangai aku la tu.dh melalut plak.naik kat bilik tukar pakai bikini aku p bawak turun smentara tggu DUKE tukar baju.(DUKE tak kasi aku berendam okeh)sampai kat pool,kat situ ada 3 jenis.yg budak ada 2,yg org tua mcm bese la yg besar tu.yg 2 tu plak aku dh konpius nk bawak syira berendam yg mana satu.br je nk pg kat pool yg tulis 3'6",budak2 yg duk berenang kat pool sebelah panggil aku.

'auntie,situ dalamla auntie'
'ooo ye ke?tq' (hehehe malu tak aku kejap.budak pun tau ukur kolam tu dlm ker tak?hahaha)








video

sayang kamu....


bangun pagi kupandang wajahnya..kurasa badannya..panas lagi...begitulah dia setiap bulan.setiap bulan mesti begitu.kau tahu sayang apa perasan mama bila kau berkeadaan begitu?bila mana muka mu tidak ceria,merengek kesakitan..hatiku risau,gelisah dan meruntun.sampai ke satu tahap aku merasakan 'ya ALLAH kenapa tidak Kau alihkan kesakitan dia kepadaku supaya dapat aku menanggung segalanya.bukan dia ya ALLAH.ya ALLAH sembuhkanla dia ya ALLAH.jika ini dugaanMU padaku..aku redha ya ALLAH.'
MAMA RINDU KAMU..SAYANG KAMU...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails