KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Wednesday, November 18, 2009

kenapa payah sangat?

kenapa title aku berbunyik begitew?aku nk citer sbb musabab kenapa payah sangat u aku nak menurunkan berat badan....


1.aku seorang pencinta makanan.aku tak leh tgk makanan kena buang.aku jd sayang maka aku mengambil langkah u menghabiskan makanan tersebut....masa zaman kolej dulu kenkawan panggil aku tong sampah...relevan kah?diaorg cakap tak rugi bawak aku pg mkn coz aku leh abiskan makanan diaorng.dulu aku tersangat bangga dgn gelaran itu kerana berapa tong yg aku mkn pun aku ttp kurus.tp sekarang......?andai dapat ku putar waktu dulu.aku ada kisah u diceritakan....masa tu aku masih bekerja di MPH BOOKSTORES ALMANDA..aku ada kwn kat AUSSINO...masa time rehat,dia p mkn pastu tetiba dia call aku ngn suara kalut dia...
'yok(dia sorang je panggil dgn nama tu)dtg sini kejap'
ko kat mana?
kat lemongrass ni
ada apa?
dtg je la
jap ah,nk settle keja jap..
ala tinggal la dulu..cepatla..
yerla..yerla...jap la




aku pun menapak la ke LEMONGRASS tu.sampai je kat sana aku tgk dia tgh mkn..
ha?ada apa?
yok,minta tolong..
apa dia?
tolong abiskan laksa aku ni...
!#$%^&^* apa da ko ni...
ala tolongla
yerla2x


tgk.. kwn aku sanggup tipon suh aku dtg u abiskan laksa dia...cam klaka je...


2.aku seorang yg suka makan fast food.korang bayangkanla fast food mmg terkenal dgn makanan yg berkalori tinggi.mgkn JOHNNY'S boleh dikecualikan...


3.sejak kawin aku jarang makan nasi waktu malam melainkan balik kampung...mmg time balik kg aku tak leh nk diet sbb mak aku masak sedap.pastu mak aku akan merajuk kalu aku tak nak mkn nasi waktu malam.dia ckp 'nanti mak tak nak masak la kalu tak de orang nk makan'.nak tak nak aku kena makan jugak.tp sikitla..tp kalu dh sedap..paham2 la.
4.biler balik kg..adik beradik belah suami aku suka buat masak2 n makan2.dahla masak sedap2,mee kari la,soto la,karipap bagai...tak ke semua tu menggugat iman.nk terkebil2 ke nengok makanan tu semua.rutin makanan aku kat sana bukan 2 atau 3 tapi 4.pagi,tghari,ptg dan mlm...
5.bila dh kawin,tak kan suami aku yg kurus ala-ala tough tu nk ikut aku diet jugak.sian la kat dia.so aku kena masak.biler dia tak abis mkn,aku kena abiskan...mcm mana?laki aku cakap..'tak pe buang makanan kalu kita dh tak daya nak makan.masa buang tu niat yg kita nk sedekah kat makhluk lain'.makhluk lain di sini bukannya makhluk halus or yg seangkatan dengannya tau tp makhluk lain contoh mcm semut ker..kucing ke...ayam ke..(ada ayam ke kt kwsn umah aku tu?)
ada yg cakap kat aku,
'buat apa susah2 nk diet?ko bukan gemuk pun.kurus pun bukannya cantik'.
buat aku berfikir sejenak....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails