KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Sunday, April 17, 2011

fiesta pendaftaran UCSA

 16 dan 17 April berlangsungnya fiesta pendaftaran UNIVERSITY COLLEGE SHAHPUTRA iaitu tempat kerja saya. berlangsung di KUANTAN PARADE.alhamdulillah sambutan cukup menggalakkan. smlm hari sabtu kami berkampung di situ dr pagi sampailah ke petang..stay sbb nk tgk acara sepanjang fiesta berlangsung.ada tarian live band dan ada 'dance competition' yg disertai oleh pelajar sekolah menegah dan pelajar UCSA sendiri.fiesta diadakan bertujuan mendekatkan UCSA dgn orang ramai disamping memudahkan remaja2 yg tgh mencari2 peluang pendidikan dtg ke fiesta tersebut..
sepanjang fiesta, papa amanila banyak kerja sbb dia floor manager...amani byk berkepit dgn saya jerla..
 gambar amani jerla yg banyaknya...papa dia beli barbie doll supaya dia tak bosan..
 dgn member ofis..kak zarida..
 member masa belajar kat kolej dulu..lama tak borak2.sy jemput suh dia dtg sini..sapa lg kalu bukan QUEEN AIDA..
 request air bandung blended..mentang2 la kaler pink air tu..baju pink, air pink, kasut pun pink..suar jeans pun lambang polo kaler pink...
bergambar dgn member ofis jugak...pink jugak nisha hari tu... elokla tu..
 

 curi buku adib...anak member ofis..huhuuu

student sekolah menengah yg tgh compete dance competition..tak sangka group yg aku amik gambar ni menang rupanya..yerla mmg mantap pun..dr sekolah ABU BAKAR tak silap la...

tahniah kepada para pemenang...

bisnes????

 bisnes??sejak biler plak bee ni berbisnes yer?ekekekeke..
mcm bidan terjun pun ada jugak ni..hahhahaha...
dlm entry sblm  ni kan sy ada upload pic yg sy masak kek batik kan? so, esok pagi(isnin) tu,bawak pg ofis jamu member2 makan. pastu lepas diaorang rasa, ada plak yg nk menempahnya..
terkejut jugakla pada mulanya. ramai plak yg tempah. so ptg tu sy ajak suami pg beli bahan2..hahahaha
untuk permulaan saya buat dua bekas jer dulu..esoknya buat plak untuk 8 bekas.
hari jumaat 4 bekas lagi. jumlah sy buat u minggu lepas sahaja 14 bekas.
dan besok 5 bekas lagi..alhamdulillah dgn rezeki yg ALLAH bagi.

 ni tempahan minggu lepas(hari jumaat) daripada kak zarida, adik nurul dan aween. gambar lapan bekas tak capture pun..huhuhuhu. sy jual murah jer...hehheeh malu plak nk ckp...
 barang2 ni kena sentiasa ada di rumah.so kalu ada yg nk tempah last minute, bahan2 tu ada..pada sesiapa rakan2 blogger nk tempah pun boleh..msg bee nanti yer..wahhh gtew..hhehehe
bak kata orang tua2, alang2 menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan.


 menyelit plak gambar amani..yerla dia ni la peneman setia setiap malam sepanjang sy buat kek. biler tgk sy atur kek atas meja, mula lah dia tanya 'dh siap dah mama?'


konon2 muka mengantukla tu...biler tgk dia, sy teringat kan diri saya masa kecik2 dulu.selalu teman arwah mama sy buat biskut sampai tgh2 malam. sampai saya tertidur sendiri kat dapur..aduh, manisnya kenangan tu..

Friday, April 15, 2011

berat dh naik la....

adui yaiiii....
mungkin pada orang lain naik 2 kilo bukanla satu perkara yg besar dlm hidup diaorang..
tp pada saya yg dh beranak sorang ni, naik dua kilo sgtla merunsingkan kerana biler badan naik sekilo pun, baju kemeja kerja saiz M dh tak boleh pakai. (boleh sebenornya tp suami tak izinkan sbb nmpk seksi dan gemuk)
so makin berkurangla baju kerja saya yg dh tersedia kurang tu..dukla pakai baju kurung jer...or pakai kemeja saiz L or XL boleh ler...masalah tu....
saya kena ubah cr mkn ni..tp nk berdiet semula, faham2la..iman kena kuat.akhir tahun 2009 seingat saya, saya pnah naik sehingga 59 kg.mmg tembam masa tu dengan ketinggian saya hanya 158 cm. apa yg saya buat pada menu saya ialah :


PAGI : minum kopi + biskut fiber or oat ( 150 -200 kalori)
TGHARI : mee hoon sup or laksa + limau suam or air suam jer... ( 400 kalori )
PETANG : kadang2 tak mkn because sy akan make sure saya ambil hidangan   makanan malam b4 maghrib
MALAM : nasi separuh dan lauk pauk (400 kalori )

kesimpulannya saya akan pastikan yg saya tak ambil kalori lebih dr 1200 sehari. pengiraan kalori di atas hanya andaian berdasarkan sumber yg sy dapat dr internet juga.

menu di atas pun bukan mati2 an saya lakukan everyday..time nk mkn roti canai, nk mkn mknan bergoreng, saya mkn jugak. cuma pengambilannya dlm portion yg sedikit. dn dalam keadaan beragak2. kalu rasa2 leh tahan nafsu, saya tahanla. pnah hari tu, nampak popia, teringin jugak tp sanggup tak  beli gara2 nk jaga badan. kadang2 berdiet ni bagus jugak. boleh kurangkan penyakit.

perlu ingat kalu nk diet jgn sesekali biarkan perut anda berlapar. kalu lapar ambil walau sekeping biskut u  alas perut. kerana kalu kita lapar, metabolisma kita tak dpt berfungsi dgn baik. ibaratnya mcm kita berlapar sia2 jerla.n then makan pagi amat penting walaupun anda hanya ambil air milo secawan...

satu lg, sy hanya work out kat umah je. just lompat2, exercise ringan n kalu buat kerja rumah tu dlm mode yg laju sbb nk bg peluh. mmg kena ligatla. biler bekerja kat ofis pun, sy rela berjalan2 dan naik tangga  turun tangga sbb nk bg peluh keluar. yerla nk pg taman berjogging rasanya berjanggutla...hheheehhe

dan satu lg, bertungku. selain boleh melancarkan perjalanan darah, bertungku juga boleh membantu.

bg wanita di luar sana, sila amalkan petua ini :
rebus kayu sepang dan buah manjakani dan minum. 
mampu membekalkan tenaga. dan apa yg saya perasan, badan jd ringan, serta dia melambatkan proses kegemukan. tp mungkin sesetengah wanita tidak berkesan dengan mengamalkan cara begini.(mungkin sahaja) its depend yer...tp tak salah mencuba selain boleh menjaga peranakan kita....


keterangan gambar :
gambar atas sekali : berat 59 kg
gambar tgh: masa di langkawi berat 57-58 kg
gambar gaun hitam : 54 kg

dan skang saya menghampiri 56 kg kalu tidak di kawal...aduh...kena bertindak skrang...huhuhuh

Wednesday, April 13, 2011

saya dalam dilema.....

 hari ni nk citer topik susu plak...saya dalam dilema dalam hal ni..salah siapa? mungkin salah saya....haahahah.
ok saya nk start bercerita...sblm ni amani mmg minum susu di bawah, DUTCH LADY 123. kadar pengambilan beliau adalah pada tahap yg biasa2 ajer. dlm sehari dia amik dlm 2-3 bottle.
pastu sejak kami dpt susu percuma (friso gold mcm gambo kat atas) bantuan dr parti BN masa pilihanraya kecil hari tu, sy bg susu tu pada amani secara diam2. amani akan mengamuk kalu dia nmpak sy buat susu pakai friso gold tu.dia tak nk susu tu.mgkin dh biasa dgn dutch lady 123. tp sy bg jugak. minum jek dia. myb rasanya lebih kurang sama cuma friso ni best sket.(sbb mama pnah rasa..ekekeke)
yer la susu mahal tu. takkan nk buang kan? plus sy pun ingin mencuba susu tu nk tgk how does it works.
kat rumah minum susu friso, taska minum dutch lady 123. kira campur la ni..(brani mati saya ni)
since amani minum susu friso gold, kadar pengambilan dia meningkat. dia suka minum susu tu.sekejap2 nk susu..dan sy suka perkembangan tu. maka susu tu habis dgn cepat. now susu tu dh abis.
dr pengamatan saya ke atas tubuh amani, dia menjadi semakin 'bertubuh' orang tua2 cakap. maknanya walaupun dia kurus, tp bila pegang tangan dia rasa pejal gtew.bila dukung rasa padat...
 2 mlm sblm, pengakhiran pada susu friso, kami bg balik susu dutch lady 123, dia minum sket pastu tak nk. biler tanya knapa, dia ckp tak sedap. pastu kelmarin masa ambil dia kat taska, selidik ngn cikgu dia tanya. mcm mana progress amani minum susu. dia ckp dia minum hanya satu botol, kadang2 habis, kadang tak..see? ni mesti salah aku bg susu mahal..hahahahaha.. citer kat papa amani, dia ckp 
' ha, tula salah saper?'
'eh, apsal plak? BN tu la ngaper bg susu mahal?!' (ekekeke)
nk salahkan datuk shahrizat plak?
hahahahahahaha


so kesimpulan skang, mcm dlm proses nk tukar susu. nk amik friso gold or anmumm essentials yg tanpa gula tambahan tu? adui yai...


ni pun cam ok jer...

pada rakan2 sekalian, boleh bg pendapat tak?

Sunday, April 10, 2011

masak jer...

 sabtu ahad duk umah tak tau aktiviti apa nk buat..nk kuo tak tau nk g maner..duk jerla ngn amani dua orang. cuma ptg td jek pg kedai jap beli aiskrim. sian kat budak tu asyik terperap jerk...jd duk kat umah, amani nk makan apa, semua aku masak. smlm hari sabtu dia nk makan mee goreng. terus masuk dapur rebus mee lidi dan goreng  bodoh jer. hasil mcm kat atas...
 cubaan mencuri mee goreng...masak simple jer..tak bubuh sayur pun. kalu bubuh pun bukan amani mkn..okeyla untuk saya dan dia mkn...letak ayam pun hanya saya jer yg bantai sorang...
 ahad, mkn tengahari amani mintak sup...so masukla ke dapur nuat sup....
 time to eat....
petang ahad pg kedai...beli biskut marrie dan susu pekat nk buat kek batik kat atas..bahan2 lain dh beli dh sblm tu...so..kesimpulannya, saya duk umah kerja saya masak jer...tu tak masuk lg gambar aku masak maggi sbb lapo...hahahahah...tambahan satu lagi...masak dalam CAFE WORLD...hahahahah

Saturday, April 9, 2011

aktiviti hari ini...

hari ini aktiviti duk rumah jer...malas nak kuar..kalu kuar pun mungkin besok..kitaorang duk berdua jek since smlm..papa amani outstation lagi ke ipoh...hari ni amani rajin basuh basikal..saya ni layan jerla....
tgk basikal dan otfit dia..pink semuanya..nasib baik paip air tu tak pink jugak...selipar kaler biru sbb selipar tu mmg khas u selipar buat saham...selipar jalan ttap kaler pink...amani2..
 cubaan untuk membuat sibol 'peace'
 tak jadi jugak...
 dah basuh, lap plak..pandai pulak tuh...

 kain buruk tu tersangatla buruk...hahahahahah....namanya kain buruk kan? saya basuh pun kaler ttp mcm tu..sbb tu la kain tu duduknya kat luar ajer..
ini adalah menu kami pg ni...cucur ikan bilis dan teh 'o' panas...

Friday, April 8, 2011

assalamualaikum...

lamanya saya tak berblog...blogwalking pun jarang2...rasanya berminggu juga saya sepi dari dunia blogging ni...two weeks ago, husband pg Sabah dan Sarawak selama 8 hari. dia ckp masa kat sana hari2 dia bukak blog saya nk tau update...rupanya hampa...manalah saya tau dia akan bukak blog saya selalu..ingat dia layan FB jek...lg pun saya tau follower pun tak adalah ramai mana..jd kalau tak update tu, orang pun tak  heran..isk2(ayat sedih ker tu?hehhehe...ngosekkk) tp faktor utama buat saya tak update adalah kemalasan diri yang sangat ketara...titik.
saya pun baru habis final exam last week..semoga ALLAH permudahkan segalanya..
sejak dua menjak ni saya selalu layan FB..bukan la saya ni jenis yg update kat wall hari2..kang post selalu kat wall kang orang bosan plak...ececeeceeh..tp saya suka bc post2 orang dlm FB..tp yang paling ketara adalah saya dh start main balik 'CAFE WORLD'...adus, yang tu tak leh tahan..buat saya ketagih je hari2...dulu pnah tggalkan sekejap permainan ni...ada nk dekat setahun kot..tup2 sekali bukak jer,start main dah jadi ketagih..dari segi sudut positifnya, bagusla sbb dia boleh bg kita asas2 nk berniaga kan? tp bab negatifnya, toksah cakapla, kain dah dua bakul tak berlipat..dulu baju gosok waktu malam,skang waktu pagi jer...berubah2 banyak berubah..heheheh...




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails