KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Friday, April 15, 2011

berat dh naik la....

adui yaiiii....
mungkin pada orang lain naik 2 kilo bukanla satu perkara yg besar dlm hidup diaorang..
tp pada saya yg dh beranak sorang ni, naik dua kilo sgtla merunsingkan kerana biler badan naik sekilo pun, baju kemeja kerja saiz M dh tak boleh pakai. (boleh sebenornya tp suami tak izinkan sbb nmpk seksi dan gemuk)
so makin berkurangla baju kerja saya yg dh tersedia kurang tu..dukla pakai baju kurung jer...or pakai kemeja saiz L or XL boleh ler...masalah tu....
saya kena ubah cr mkn ni..tp nk berdiet semula, faham2la..iman kena kuat.akhir tahun 2009 seingat saya, saya pnah naik sehingga 59 kg.mmg tembam masa tu dengan ketinggian saya hanya 158 cm. apa yg saya buat pada menu saya ialah :


PAGI : minum kopi + biskut fiber or oat ( 150 -200 kalori)
TGHARI : mee hoon sup or laksa + limau suam or air suam jer... ( 400 kalori )
PETANG : kadang2 tak mkn because sy akan make sure saya ambil hidangan   makanan malam b4 maghrib
MALAM : nasi separuh dan lauk pauk (400 kalori )

kesimpulannya saya akan pastikan yg saya tak ambil kalori lebih dr 1200 sehari. pengiraan kalori di atas hanya andaian berdasarkan sumber yg sy dapat dr internet juga.

menu di atas pun bukan mati2 an saya lakukan everyday..time nk mkn roti canai, nk mkn mknan bergoreng, saya mkn jugak. cuma pengambilannya dlm portion yg sedikit. dn dalam keadaan beragak2. kalu rasa2 leh tahan nafsu, saya tahanla. pnah hari tu, nampak popia, teringin jugak tp sanggup tak  beli gara2 nk jaga badan. kadang2 berdiet ni bagus jugak. boleh kurangkan penyakit.

perlu ingat kalu nk diet jgn sesekali biarkan perut anda berlapar. kalu lapar ambil walau sekeping biskut u  alas perut. kerana kalu kita lapar, metabolisma kita tak dpt berfungsi dgn baik. ibaratnya mcm kita berlapar sia2 jerla.n then makan pagi amat penting walaupun anda hanya ambil air milo secawan...

satu lg, sy hanya work out kat umah je. just lompat2, exercise ringan n kalu buat kerja rumah tu dlm mode yg laju sbb nk bg peluh. mmg kena ligatla. biler bekerja kat ofis pun, sy rela berjalan2 dan naik tangga  turun tangga sbb nk bg peluh keluar. yerla nk pg taman berjogging rasanya berjanggutla...hheheehhe

dan satu lg, bertungku. selain boleh melancarkan perjalanan darah, bertungku juga boleh membantu.

bg wanita di luar sana, sila amalkan petua ini :
rebus kayu sepang dan buah manjakani dan minum. 
mampu membekalkan tenaga. dan apa yg saya perasan, badan jd ringan, serta dia melambatkan proses kegemukan. tp mungkin sesetengah wanita tidak berkesan dengan mengamalkan cara begini.(mungkin sahaja) its depend yer...tp tak salah mencuba selain boleh menjaga peranakan kita....


keterangan gambar :
gambar atas sekali : berat 59 kg
gambar tgh: masa di langkawi berat 57-58 kg
gambar gaun hitam : 54 kg

dan skang saya menghampiri 56 kg kalu tidak di kawal...aduh...kena bertindak skrang...huhuhuh

3 comments:

  1. alaa kak.. saya lagi berat lah kalo mcm ni.. tsskk tsskkk.. nak diet jugak lah... tp slalu nya hangat2 taik ayam je nk berdiet tuh.. kononnya ehh esok lah stat diet... hahahahha

    masa baju itam tu.. cute lahhh :)

    ReplyDelete
  2. hai...^__^
    tinggi kita samalaa, 158 cm...
    berat saya skrg 48 kg...tupun saya rasa mcm dah demok... apa yg saya lakukan ialah...saya akan ambil mknn berat pd waktu pg, contohnya nasi lemak, dan lain2 nasi, mihun grg, nasi goreng, tambah lauk2...t/hari saya mkn buah atau kuih muih jer...mlm mkn nasi...sbb saya rasa bila saya mkn biskut/roti/kuih jer waktu pagi...tgh hari saya akn mkn dgn byknya...yelah sbb dah lapar...trylah ikut cara saya...kat blog saya ada petua tu...

    ReplyDelete
  3. sallyza : jom kita diet sama2 meh...

    kak izan : sy kalu mkn pg dgn ambil hidangan mcm tu, tgahri sy ttp kena mkn jugak. mmg tak boleh. jd dgn mengelakkan makanann berat pada waktu pg, sy rasa lega sket..plus kalu bee minum kopi dan oat mcm tu sudah kenyang...tp tak salah nk cuba style akak..mana tau lebih cepat trn..bee aim nk trn 3 kilo je kot..heheheh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails