KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Wednesday, August 25, 2010

bujang session with IBU....

isnin lepas,amik ibu kat umah dia n bawak dia tidur kat umah saya...acara biasa kalu suami tak de kat umah...dh musim antar kuih raya sekarang jadi suami saya dh mula trn padang...keluar bertugas ahad lepas dan akan balik pada esok hari,KHAMIS.ari isnin baru ni (13 ramadhan),bawak IBU dan AMANI pg mkn lepas berbuka..owh saya kurang suker berbuka kat luar melainkan kalu dh ada orang tolong bookingkan tempat awal2...heheheh...sbbnya kalu nk pg berbuka kat luar saya tak suka atas sbb2 tertentu.
antaranya:
- tak suka sbb crowded
- kena dtg awal pesan makanan...pastu kena tggu lama plak mengadap makanan tu sampai sejuk..melainkan kalu jumpa kawan lama, saya boleh excuse sbb sementara menunggu mesti banyak mende nk borak....
- tak leh nk lepak lelama sbb pastu kena pg cr surau plak...melainkan berbuka kat tempat yg ada surau saya suka....
sbb tu kenkadang saya berbuka di rumah dahulu pastu baru kuar pg makan...masa tu orang pun dh tak ramai...
okla berbalik pada citer td..saya nak smbung balik....malam tu kami pg melantak di COFFEE STREET..kata IBU,chicken grilled dia best...

saya ni bukanla berlagak bujang sgt sbb ada budak kecik yg chomel ni....dia ni pun kwn saya jugak....
makanan dh sampai...AMANI pilih nasi lemak dan saya FISH N CHIPS..sgt sedap...
saya punyer...
makan tak ingat dunia..pastu tak abis...
dh boring makan,tangkap gambo plak...pg tangkap tangan IBU sajer tu naper?muka nya mana sayang?
tangkap gambar ngn IBU plak...siap buat aksi tido lg..tak tahan....

eh?mana gambar chicken grilled IBU...rupanya IBU terlupa nak order..punyerla tggu lama....

IBU : akak.akak ada dgr saya order chicken grilled tak?
SAYA :  entah.ko order ker tak?
IBU : saya pun tak tau kak...rasa mcm tak..
SAYA : ko order air dulu ker atau ko order food dulu..klu food dulu,maknanya ko orderla tu sbb air ko dh sampai..
IBU : saya rasa saya tak order la kak...


melopong ibu malam tu....mkn jek fish n chip n nasi lemak amani...sian IBU... 

ramadhan 7

ramadhan 7
nampak sangat dah lama saya tak update blog..walaupun dh lama(tak la lama sgt..seminggu jek..)saya nk upload jugak sbb dh tangkap gambar....acara masak2 mcm biasa...tp pada hari tersebur rasa dalam hati berbunga sbb suami turun padang sekali..tolong masak sayur.....sedap plak tuh....hasilnya seperti di bawah....
:
:

ini sotong saya masak sendiri guna my own resipi..ibaratnya resipi ini saya cipta sendiri..suami cakap best...(kembang jap)dia tak ckp masa makan tp dh dua tiga hari dh masak baru cakap...boleh gtew?
nama masakan ni saya tak de nama lagi..sesaper yg rajin boleh suggest..hehehehe
resepi nya ada unsur paste asam jawa dan sos tiram...bawang tu tak leh missla...mana sedap masak kalu tak dak bawang....
cekodok udang beli kat simpang jalan depan taman perumahan..sedap sgt..sbb cekodok dia tak diperam minyak..selalu kalu cekodok mesti biler nk makan tu kita leh perah dulu minyak dia sampai minyak yg dh sudah kena perah tu leh buat goreng telur dadar plak...sesaper rasa nk cuba boleh pg ke kg padang.kanopi dia didirikan bawah pokok sebelah kedai gunting rambut DO RE MI...
tepung bungkus dia pun sedap....

p/s:alamak! ada kawan mintak resepi gulai ayam ari tu...malu la nk cakap..nant i call u yer...sbb kena pakai satu rempah.rempah tu mak mertua i je yg pandai buat..kitaorang anak menantu hanya cilok sahaja biler balik kg..boleh gtew?

Friday, August 13, 2010

hari ke 2 ramadhan

smlm adalah hari kedua berbuka puasa dan saya mcm bese masak seperti thn2 yang lepas..smlm tanya suami nk mkn apa?dia jwb nk mkn gulai ayam...dan saya terfikir nak masak pakai resipi ibu mertua yang mana saya tak pnah cuba walau sekali even kawen hampir empat tahun..atas alasan tak brani n takut tak jadi..tp smlm saya tetiba ada kekuatan dan trus rasa nk masak gulai itu cara mak mertua..dan hasilnya menjadi...alhamdulillah.suami pun ckp sedap...hasilnya seperti di bawah... 

itu bukan tangan saya tapi tangan amani..sibuk nk buat pose dgn gulai ayam tuh...sblm masak ada plak dugaan lain..saya br nak naik stim masak..gas plak habis..nasib baik kedai tak tutup lagi...smpatla suami pg beli gas...(kedai yg jual gas tu bese ttp awal sbb nk berbuka)
sayur kailan ikan masin.masak sendiri jugak.
cekodok pisang buatan suami..sedap...
dan ini adalah lauk tapau...ayam percik.sgt sedap..tiap2 tahun mesti beli..walaupun sekali..tetap akan beli..mulanya tak nk pg bazar smlm,tp sbb member saya yg sorang tu sebut ayam percik kakak dia,sy terus terliur.nasib baik suami sporting bawak kan pg bazar...tauhu sumbat yg kat belakang tu pilihan suami dan tauhu inti ikan(yg saiz kecik) tu pilihan saya...

Tuesday, August 10, 2010

menjelangnya ramadhan al mubarak

alhamdulillah esok bermulanya bulan ramadhan...malam ini dh start tarawih dan sok sahur yang pertama...suami ckp nk pg tarawih malam ni...alhamdulillah.sayangnya saya tak boleh ikut kerana menjaga anak..moga2 saya dapat sikit pahala dr suami...
hmmm...biler mula bulan puasa ni kepala agak pening memikirkan menu untuk bersahur nanti...apa yg menyelerakan yer u bersahur?alhamdulillah kurma dh buat stok..kurma madu menjadi pilihan saya setiap tahun..
buat kawan2 semua..selamat menyamabut ramadhan almubarak dgn ikhlas,khusyuk dan semoga puasa kita pada tahun ini lebih baik dr thn sebelumnya..AMIN


P/S: tghari td makan maggi goreng kat satu kedai ni..tp kunyahan terhenti apabila terpandang seekor lalat yg dah garing dalam maggi tu...perghhh tekak saya masih kembang sampai sekarang.jgn sy kena food poisonong sudah.

Monday, August 9, 2010

FAMILY DAY @ Suria Cherating Beach Resort


seperti mana entry sblm ni saya ada cakap pasal family day kan?jadi hari ni saya update citer pasal family day ari tu...iaitu sabtu 7 ogos 2010...suasana sangat happening dengan sepanjang masa ada je orang karaoke..so suasana tidak sepi...dr pagi hujan lebat..mula saya takut jugak kalu lebat sampai ke petang...mmg tak berfamily day la kami..tp alhamdulillah rupanya hari itu adalah hujan rahmat.hujan tu buat cuaca redup sajer...aktiviti bermula pkl 9.00 dgn pembukaan bacaan doa,stretching dan aerobik..saya tak leh joinla..amani mood kurang baik sket pagi tu..hanya nonton dr jauh..lepas tu event bola tampar pantai dan membina sand castle bermula...serentak sbb nk jimat masa..hehheh..betul ker?so saya sekejap tgk bola tampar..sekejap g tgk sand castle....


ini permulaan bg rumah kuning(umah saya ni)...yellow fever okeh...br nk mula buat sand castle..saya pun tak tau diaorang nk buat apa ni..
ni bola tampar plak...soryla saya tangkap gambo umah kuning jek...kuning vs merah...
alahmdulillah sesangat dengan kehadiran cute girl baju pink ni..anak one of our lecturer,ajak amani main pasir..barang2 tu semua kepunyaan girl tu...barula amani mood makin ok dan dia berada di dunia dia sendiri..maka saya bolehla pg tgk bola tampar kejap kat belakang tu pastu pg tgk orang buat sand castle kejap..tp mata ttp tgk amani...heheheheh

tak abis lagi...
tgk..kawan dia entah kemana...dia plak buat barang tu mcm dia punyer...baju ttp kuning...br beli semata2 utk family day...heheheh..papa dia rumah hijau..maka bju versi hijau pakai waktu petang yer sayang...
hasil sand castle bagi rumah kuning...dragon castle...sejajar dgn maskot kami...dragon...tetiba eric leong dtg tanya soalan cepu mas 'cantik tak?'
kami menang tempat pertama..tima kasih2x
ni rumah oren...tema sotong..konon nk amik aura paul la tu...oppss...walau macam manapun diaorang punya mmg cantik.kemas dan kreatif..tp tak menang sbb tak byk ikut kriteria...
umah ijo punyer...dia punya trademark penyu...

acara abis pkl 6.00 ptg...saya tak dapat cabutan bertuah pun...huhuhu sedihnya..grand prize nk tau tak apa dia?sony bravia LCD TV...mmg tak bertuah nk wat camner kan?ada lagi gambar pada sesi petang tp nnat kalu ada kesempatan sy upload lg...sbb ada gambo masa telematch dan byk lg...ok daaaaa....

Friday, August 6, 2010

hari esok..

tak sabar nk tggu hari esok..ada family day bg staf2 shahputra..dh lama tak buat family day kata staf2 yg lama kat sini..tak sabar nk tgk impaknya...owh malam ini ingat nk cari baju kuning buat amani...family day biasanya ada sukaneka..dan aku mewakili rumah kuning manakala suamiku mewakili rumah hijau...hmmm...mau beli warna kuning kah?atau warna hijau kuning kah?jd cam baju negeri kedah la plak..tgkla mana yg cantik ku rembat jew....

selingan di sini...buat kak sri SELAMAT HARI JADI semoga bahagia selalu...

Terima Dengan Ikhlas

mesti korang pelik ngan tajuk di atas tu kan... aku nak bercerita serba sedikit cerita sedih pada kengkawan yang tak tau lagi perihal yang berlaku pada aku bebaru nie...actually benda ni dh lama nk update tp sbb kesibukan melanda...aku peramkan dulu cite dan gambar...
camner nak tulis yek...asal nak taip jer.. jiwa aku terus sebak... tapi aku redha atas apa yang berlaku ke atas aku. aku yakin ALLAH maha berkuasa dan Maha mengetahui.. bebaru nie aku keguguran setelah aku "bersama" dengan kandungan selama 2 setengah bulan..pasti ada hikmah disebalik itu semua...
kat bawah nie aku masukkan gambar masa aku di hantar oleh suami di hospital HTAA dan ucapkan terima kasih pada semua staf wad teratai 2c.
meh aku citer sket....
detik pkl 8mlm 21 julai 2010,aku keguguran...mmg sepatutnya aku kena melakukan DNC (orng kita ckp 'cuci')sblm itu tp lum sempat cuci dia dh gugur dulu...kata doktor ini disebabkan janin ku tidak sihat dan tidak berkembang seperti sepatutnya....dan aku trima dgn redho...lihatla gambo2 sepanjang aku di hospital.....

masa tggu nk buat rawatan...malu giler time ni...tgh bleeding dgn teruknya...
mcm bese..masuk spital mesti dpt ni...

keesokan harinya pas everything dh settle...tgh mengadu hal dgn makcik...muka cam pas nangis...orang sakitla katakan...
huhuuhuhuh


makanan pada tghari..aku bantai jek semua kecuali betik...
aik?bleh senyum plak..suka dpt mkn..mlm sblm tu langsung tak lalu nak makan...pas mkn trus keluar wad...

p/s:buat bos2 saya,ampun dn maaf dipinta kerana kehadiran di bukan julai saya tidak memuaskan..byk dpt MC...dgn mcm2 kesulitan yg berlaku...masa amik attendance sheet dr pihak HR bebaru ni...kehadiran hanya beberapa hari sahaja..catat sejarah tu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails