KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Wednesday, February 25, 2009

SELAMAT ULANG TAHUN SAYANG....

Pada 24 Februari (Selasa) iaitu smlm adalah birthday anak kesayanganku Nur Insyirah Amani yg pertama.excited giler yerla pertama kali la katakan.seperti yg penah aku cietrka sblm ni,kami nk berpicnic.tp rancangan awal u ber bbq tak jd kerana kami tetiba menjadi teramat 'rajin' la plak.so,dr bbq,kami tukar ke menu KFC sudahla.bukan org lain nk mkn.kami berdua je...
Pukul 10.30 pg,kami gerak dr umah n pg amik kek syirah...cadang nk ke balok tp last-last kami amik keputusan nk g TC je coz dekat sikit.lagipun pepagi ni mesti tak ramai org kan?so kami menuju ke sana....beli KFC pastu mencr port yg sesuai u berpicnic...
tada...!ni adalah kek hari jadi insyirah.comel x?aku suka sgt kaler dia coz peberet kaler aku.aku tak ckp pun kat org kedai tu suh wat kaler apa.tp dia amat pandai membc fikiran aku.tima kasih u tukang yg membuat kek anak aku ni....satu lg yg kelakar sblm aku melangkah kaki nk kuar dr kedai kek tu,tokei kedai bgla aku sebungkus beg plastik yg ada brng..aku tanya 'apa ni?(dlm nada terkezut)dia cakap..'hadiah'...aku dgn hemahnya..'ooo thank u' pastu aku blah.nk tau apa yg dia kasi?tabung syiling berbentuk seladang siap ada tanduk dua lg kat atas berkaler keemasan...la..ini ke?DUKE ckp,besela tu..thn ni kan thn lembu....xpe nanti kita buangla..tak sanggup aku nk simpan...
ayam ni bukan aku yg kasi dia mkn tp dia amik sendiri ok dlm kotak.yg aku peliknya dia tak rasa pedas pulak tu bila menjilat ayam tu..sbb aku tkut dia sakit perut..dgn tak sampai ati nya aku tukarkan ayam tu dgn roti...

ni la juadah picnic kami..teramatla simple...
muka kekenyangan....peace... apala yg dicari tu..ayam td agaknya..dh abis syg..dlm perut papa.pg cr..

tak sepatutnya aku upload gmbr ni.wat nyemak je...aku ingat br nk suruh syira mandi air laut.upanya dia ni tkut ombakla plak...spoil tul...puas pujuk dh tp tak mau...tgkla muka ketakutan dia tu.melambai kat bird pun mcm tak ikhlas...dia mmg suka bird kalu nk tau....
wajah takut dia bila kena air...
time potong kek..tepat jam 12.22 iaitu waktu kelahiran insyirah,kami standby u potong kek.(mmg sengaja nk tunggu kul 12.22 tgh hari)
HAPPY BIRTHDAY TO U,HAPPY BIRTHDAY TO U,HAPPY BIRTHDAY..HAPPY BIRTHDAY..HAPPY BIRTHDAY TO INSYIRAH..YEA..YEA..
pic yg aku pilih ni adalah pic yg terbaik aku amik.nampak mcm ok kan..tp bukan senang u aku menghandle puteri kesayangan aku ini.kalu perasan kek tu ada 'ropong' sedikit di hujung gara2 tangan pantas dak kecik ni.dia ni hampir tertendang kek sendiri tp nasib baik sempat diselamatkan....fuhh..
buka mulut sayang..nyum..nyum..nyum...

ciuman anak u papa..manjanya...thanks papa 4 the great time...

kesayangan dan keutamaanku...both of u
drpd muka mengantuk menjadi ceria bila kami bwk dia main kat playground ni...

senyumanmu tak kan ku lupa...pengubat jiwa lara...
Selamat Ulang Tahun Sayang....doaku supaya dirimu menjadi insan yang berguna dan tinggi akhlak...menjadi seorang yg bijaksana,tegas tetapi lembut hati....















Monday, February 23, 2009

WAJAH-WAJAH CERIA NUR INSYIRAH AMANI DI AMBANG SATU TAHUN...

Esok ialah first bday syira..wah...excitednya nk celebrate...kitaorg cadang nk celebrate bersama ...cadangan u aktiviti sok ialah picnic sambil wat bbq n capture pic insyirah tgh mandi...hehehe..wah seronotnya....tak sabarnya....apa yg aku tak sabar nk tgk kek dia esok..minta2 org kedai tu wat lawa..aku order kek karakter POOH...sebab syira suka patung POOH...

dah mula pandai main ngn komputer plak dah mentang2la nk setahun.gambar ni diambil oleh member baik DUKE,CIK REEZ kat umah dia...



my fav pic 1

my fav pic 2

my fav pic 3

huaaaaaaaaaaaa...........

galak tak ingat dunia...
dikaula permata hati papa n mama...sayang tiada apa yg kami minta hanyalah menjadi anak yang solehah n berguna u kami dan masyarakat....walau apa pun yg berlaku kami tetap syg kamu...LOVE U.....








GOOD AND BAD NEWS

SM-MS on their wedding day

firstly,aku nk citer GOOD NEWS dulu...
smlm aku menerima mms drpd kak sri pukul 6.14 ptg...tp aku lambat perasan coz inbox aku dh penuh sampaila kak sri misscall aku pd pukul 8.30.br aku perasan ada mms waiting nk masuk..dlm mms tu terpapar pregnancy test yg menunjukkan result positif..aku apalagi melompat kalah kak sri.mungkin lompatan aku sama mcm lompatan mr yeop sewaktu mengetahui ujian tu positif.aku pun ckp kat DUKE..

Aku : abg..abg nk tau citer tak?
Duke : dah tau dah?
Aku : apa dia?
Duke : kak sri mengandung..
Aku : mana abg tau?
Duke : abg tau la
Poyo je laki aku kan?mmg la tau coz tgk aku melompat cam katak....kuang3x

akhirnya penantian SM-MS akhirnya berbaloi...tahniah...aku tak brani nk g tau member lain.biar empunya diri yg gitau dulu..
p/s : asal muka aku tak dak dlm gambar di atas?tak pela bg can muka org lain plak masuk...hehehe
BAD NEWS......
pagi tadi ada announcement di kolej yg mengatakan anak one of our staff meninggal dunia.bby lagi..br lima bulan coz mak dia lahirkan dia masa kandungan 5 bulan.kira premature la..bg aku bby ni ajaib coz diusia 5 bulan,dia leh survive..tp ALLAH lebih menyayangi dia...masa dengar annoouncement tu,tiba2 aku rasa sedih sgt coz aku membayangkan mcm mana kalu aku berada di tempat ibu itu..mesti sedih giler..berpantang tanpa bby disisi..teringat citer faizal ismail...

Thursday, February 19, 2009

CERITA BILIK KEBAL 2

Lebih kurang awal bulan Feb br ni,aku ngan dak praktikal bertungkus lumus mengemas stor u mengemas kini semula bilik kebal kami.fail2 lama dihapuskan.lebih kurang seminggu kami jalankan aktiviti ini.akibat buat kerja ni yg buat aku tak ingat dunia.angkat barang mcm la aku ni anak dara.poyola.dpt la aku rasa penangan free yg membuatkan aku kena MC dua hari.kenapa?sebab 'my kilang' dh jatuh coz angkat barang berat.nasib baik jatuh sikit.nasib baikla.start dr ari tu aku dh serik dh..sekarang aku dh ok selepas diurut.
di bwh adalah gambar bilik kebal SEBELUM dikemaskan.gambar pas kemas,tak amik lg.
kotak sampul surat u antar surat tawaran kat student....
ni tak tau nk describe camne..hehe...tp sekarang semua dh clear dah.
Conversation between aku n abg remie masa aku MC br ni....on d phone:
abg : tul..(nama ni hanya abg sorang je yg panggil.org lain tak penah panggil aku dgn nama ni)
tul..abg nk dtg melawat ko ni.abg bwk buah kat ko.
aku : eh,abg nk bwk buah apa?
abg : buah kelapa...
aku : abg..sy mana leh mkn buah kelapa...
abg : abg tak abis ckp lg..kelapa sawit....
aku n abg : kah..kah..kah..
itula dia abg remie yg sentiasa menceriakan walaupun masa tu aku tgh MC duk kat umah.siap buat lawak dlm tipon pun jd...
smlm aku amat la happy giler bila bilik kebal kami diserikan lg dgn kehadiran 5 lg kabinet or drawer(tak tau nk panggil apa menatang tu).walaupun tempat suntuk tp aku amat membutuhkan drawer tu u intake akan dtg....dgr citer target nk 2000 student.sesuai sgtla tu ustaz order 5 drawer.tak gitu ustaz?

Wednesday, February 18, 2009

syira..oh..syira

Entry kali ni sj aku catatkan perkembangan anak aku supaya aku dpt bc sampai bila2..



1)Syira sekarang dh pandai ckp sikit2.alah setakat papa..mama..pastu yg aku suka bila dia sebut helo...bila dia sebut perkataan tu yg keluar hanyala..'lo..lo...' sambil tekap fon kat telinga dia.



2)pastu dia dh boleh salam cium tangan org.boleh buat aksi bye-bye..kali kiss pipi org kita kena sua pipi kita dulu br dia cium.kadang2 menjawab dlm bahasa dia.aku pn tak phm bhasa dia ni..besela tu



3)favourite kuih dia adalah goreng pisang.tiap2 petang mmg kami suka beli goreng pisang kat kedai makcik tu.kira kami ni dh jd pelanggan tetap makcik tu la.syira dh tau kalu ayah dia pg beli n msk keta bwk beg plastik,dia dh tau itu adala goreng pisang.apalagi merengek la dia nk.boleh dikatakan 3-5 biji adalah u dia shja.



4)berjaln?belum lg.perkara inilah yg aku nampak benda yg paling 'rajin' sekali u dia lakukan.sekarang tgh proses nk ajar dia berjalan.bukan senang nk didik budak yg 'rajin' berjalan ni.kesabaran yg tinggi amat diperlukan.



aku tak tau napa gambar ni muka dia serabai sgt.br pas bgn tido agaknya....
this pic was taken at TC.malam tu kami ke TC dgn atuk syira(abg iwan) n aunty dia (kak zetty).masa ni dh ngantuk agaknya dia.tgkla muka tu.tp aku tau ada sesuatu yg menarik perhatian dia sambil org amik gambar pn tak sedar...





terserlah muka ngantuk dia...rileks ye syg.mama nk release tension jap


satu lg perangai dia suka tgk tv n iklan.drama kesukaan dia ialah RONA RONI MAKARONI.(mama dia lgla suka tgk citer tu).iklan plak dia suka iklan bdk laki yg asyik bergaduh ngn bakteria ijau tu.aku lupala iklan susu apa.fernleaf kot.pendek citer ada iklan bdk kecik yg sebaya atau tua sikit dr dia,dia mmg suka.pastu dia suka dgr lagu doa syifa atau pun zikir2 yg dlm ATRO OASIS tu.alhamdulillah.sejuk perut aku mengandung..gambar kt atas tu gambar di atgk tv la tu..

pastu pantang jumpa benda sure nk msk mulut.besela bdk2.majoriti mcm tu...

ni gambar pas shopping.muka mcm penat.mcmla dia yg angkat barang.kui3x.padahal shopping semua barang dia.tgkla pampers pet pet kat belakang tu.

ni pun tgh tgk tv.khushuk tak ingat.kartun yg dia suka ialah upin dan ipin.
gambar ni agak kelabu coz waktu ni tgh balckout.dia ni tak kira gelap atau cerah,aktiviti tetap berjalan.aku tak tau apa yg dia discover waktu ni.gamabr ni di tangkap pakai hp br papa dia.hp lama dh rosak coz syira nyer kerja.ni kira gambar first la yg ditangkap pakai hp br.hp lama kini milik syira yg abadi.untung dak zmn sekarang.baby lg dh ada hp.
tak lama lg bday syira.ingat nk bwk dia tgk wayang citer upin n ipin.ok ke tak.sesuai ke?








Tuesday, February 17, 2009

ADA HIKMAHNYA

Setiap apa yang berlaku di atas dunia ini sama ada ianya perkara yang baik atau buruk..pasti ada hikmahnya.Percayala Allah itu Maha Pengasih dan Maha Penyayang.Mungkin setiap musibah yang melanda adalah satu pengajaran buat kita supaya lebih berhati-hati pada masa akan datang atau pun sebagai balasan pada kita yang sebelum ini pernah melakukan kejahatan.

Friday, February 13, 2009

perkongsian hidup

Apakah yg dikatakan perkongsian hidup?dlm kehidupan suami isteri,perkongsian hidup amat penting.bak kata omputih,'LOVE IS SHARING'.tp byk aku tgk nowadays ramai suami isteri yg buat hal sendiri.especially yg bekerjaya.contoh bab duit.duit kau,duit kau.duit aku,aku punya.tak pun duit kau,duit aku.duit aku,aku punya.mungkin sometimes boleh guna kosep tu...tp kalu dh selalu,seolah2 seperti pentingkan diri sendiri pun ada jugak.bagi sang suami,mmgla tanggungjawab suami u menyediakan makan pakai yg cukup u isteri dan anak2.mmg sepatutnya suami tunaikan.tp u si isteri plak jgnla minta yg mcm2 dr suami.tgkla sedikit kemampuan suami setakat mana.bantula suami dr segi perbelanjaan dapur atau isi minyak kereta.terpulang pada individu..kalu rasa teringin nk shopping,tak salah kita pakai duit kita u meringankan beban suami.

Sang isteri juga jgnla selalu membebel pada suami.Kalu rasa tak puas hati,duduk berbincang dgn suami dan luahkan apa yg tak puas hati.baiki dgn cr komunikasi lebih berkesan berbanding membebel tak tentu pasal.gunakan phychology kita sbg org perempuan.nanti suami cr lain siapa yg susah?

Dan pada si suami,kalu dpt isteri yang bekerjaya...jgnla diserahkan bulat2 tugas suri rumah dan menjaga anak2 kpd isteri.bantula isteri anda.dah la siang bekerja.balik kerja kena masak,layan anak,layan suami,basuh baju pastu seterika baju plak u anak2 nk g sekolah dan u suami pg kerja.bantula isteri anda.kalu tak pandai masak sekalipun just seterika baju atau tolong basuh baju pun dh menjadi ringan beban pada si isteri.fikirla yg dia bekerja pun u membantu kita.kalu kita sesak pd saper kita nk mengadu kalu tak pd isteri.fikir2kanla...

Mari kita lihat contoh Rasulullah SAW,baginda juga membantu isterinya dalam menguruskan hal rumah.cuma konsep itu berubah bila dapat kat org melayu.si suami bekerja,isteri duk umah duk kat ceruk dapur.suami balik umah,mandi,rehat sambil tgk tv n menunggu mkn malam disediakan.tugas suami kat umah hanya meng'order' sahaja.saya tak nafikan yg fenomena ini sering berlaku pd zaman sekarang.ada satu pepatah yg sebelum ni sy tak penah dgr(even kat sekolah dulu..tp sy tau dr citer RONA RONI MAKARONI,thanks RONA).ULAR YG MENYUSUR AKAR TAK AKAN HILANG BISANYA.peribahasa ni sesuai u lelaki yg egonya tinggi melangit tu..

wahai si suami,walaupun isteri mu suri rumah sepenuh masa,isteri juga mahu cuti drpd rutin hariannya.ingat tak penat ke menguruskan rumah tangga?sesekali bg la cuti pd isteri.contohnya ajak makan malam di luar ke atau bg cuti satu hari pd isteri dr melakukan kerja umah.bg sang isteri itu adalah satu penghargaan yg tak ternilai harganya drpd lelaki yg bernama SUAMI.

Renung-renungkanla...

P/S : artikel ni bukanla ditujukan u suami semata,juga u para isteri..thank u..

Thursday, February 12, 2009

SUNDAY

Last Sunday aku pergi kenduri di Pekan,umah abg ijat.adik lelaki dia kawin.hai abg ijat...adik dh kawin,abg bila lg? dlm kul 12.30 gerak dr umah n konvoi ngn kak su...sampai sana terus melantak.tgh melantak kak anis n abg 'adik' sampai.pastu kak ita n abg nasril plak.abis melantak lepak dlm umah smpai 3.30 br beransur nk balik coz pk solat belum lg.kui3x...

aksi-aksi di kenduri kawin tersebut :
amboi syira..romantiknya.adib plak control cute ye
eh,adegan apa ni?

eh syira...dah la tu mengorat adib.kecik lg..sabarla...


adib :iyer syira...nanti besar kita g sekolah sama ye...
syira : akhirnya ko lap juga pipi ku.ada hingus td tu...

puteri,syira n mat adib

cakar harimau..oleh tok guru adib
bapa mithali..sygnya laki aku tak de dlm gambar ni

maintain ibu-ibu vogue


masa ni puteri menangis n kak anis duk pujuk.puncanya si puteri terhantuk kat kepala ayah dia sendiri.jenuh jugak aku tgk kak anis memujuk.bukan senang nk pujuk bdk tau.tgkla muka cuak aku tu...








Wednesday, February 11, 2009

SEMUT OR NYAMUK?




Pagi Ahad-8hb 2,aku bgn dr tido dan memandang ke arah anak ku....wajah comelnya membuat hati tenang.saat dia membuka matanya dan mengajak aku berborak,barula aku sedar ada sesuatu kelainan di wajahnya terutama bahagian mata.lantas aku bersuara...


'la...dik apa kena ngn mata adik ni?kena gigit nyamuk ke?'...


kesian anak aku.lantas dengan kamera seorang kenalan yang mensnap gambarnya di kenduri adik kenalan aku,aku abadikan wajahnya seposennya di sini..saksikanla...
p/s : kata pengasuh syira,dia kena gigit semut gatal.hmmm..entahla.mana plak dtgnya semut gatal dlm bilik aku ni...semut or nyamuk?

Tuesday, February 10, 2009

CERITA BILIK KEBAL

every day duk dalam bilik kebal.selagi aku tak puas ati selagi tu la aku akan berkampung dalam tu.melayan fail2 budak yg berlambak kat dalam tu.aku seperti sudah lali dengan keadaan seperti itu.setiap tahun,setiap bulan dan kengkadang setiap hari itu sahaja kerja aku.bermain dengan profail belajar.nampak seperti senang tapi kerja begini tetap ada risiko.apa2 kerja pun tetap ada risiko dia masing2.walau mcm mana pun tetap ada suara2 sumbang yg mengatakan yg unit rekod tak de keja.ah lantakla apa org nk kata.kalu asyik fikir apa org ckp,tak kehadapan la kita.

nasib baik setiap semester aku ada pembantu iaitu budak praktikal.takla bosan aku duk dlm tu sengsorang.pada adik2 ku FIZA N GIA,thanks a lot for helping me.dan u memori ku,azie n alien,also wanee memori bersama kalian tak kan ku lupa.

byk lagi memori berkenaan bilik kebal.ada yg lucu,ada yg tension dan mcm2 lagi.byk u diceritakan.tp aku harus menyambung kerjaku di bilik sana......so tunggu.....

Monday, February 9, 2009

memory of smkchws

tetiba hari ni teringat memori masa sekolah menengah dulu.SMK CHUNG HWA WEI SIN.sekolah cina gua cakap lu...lama tak jumpa diaorg.every year masa hari raya kita selalu wat reunion tp yg tak bestnya ramai yg tak join coz ada komitmen yg lain.boleh dikatakan mmg buat acara tahunan la....
geng2 aku ni br ada dua org yg dh kawin.aku n NANI.yg paling awal kawin adalah aku.thats why aku yg dpt anak dulu.hehehehe
gambar kat bawah adalah gambar raya thn 2008.hanya 4 org saje yg ada.so snap gakla.bkn selalu jumpa.ingat thn ni nk wat reunion besar2an sikit.pergi bercuti pun ok gak...kan kawan2?
dari kiri fatty,wan,aku n fatiyah

gambar di ambil di umah fatiyah yg mana kat umah dia lah yg selalu diadakan perjumpaan tahunan.nampak gemuk aku waktu ni.
nak describe sengsorang member aku dr kacamata aku
1) fatiyah - seorang yg mempunyai bakat semulajadi dlm art n sekarang tgh belajr art kat bandung.dia ni salah seorang kwn aku yg berjaya ni coz dia sorang je yg blajar luar negeri.belum berpunya(tp tak taula kalu ko tipu aku fatiyah oi).seorang family girl.dia buat trg ngn bandung tu mcm kl ngn trg je.slalu balik.hampeh tul minah ni.takpe aku tau ko perlukan family.he3x.jgn mare ye.ngosek je
2)baity - sekarang tgh keja kat syarikat pelancongan.tp tak taula kalu dh berenti.aku lum tau dia ni ada pakwe ke lum.last jumpa thn 2007.seorang yg baik coz dia selalu tumpangkan aku naik scooter dia masa sekolah dulu.dia pun mcm dh tau je tanggungjawab dia nk amik aku kalu kitaorg nk g mana2hehehe.kamikan scooter girls dulu
3)fatty - sekarang tgh belajar kat unitar tak silap aku(betulkan kalu aku salah).tak tau bila nk kawin tp pakwe dh ada.nama pakwe 'A' bukan nama sebenar.sorang yg baik jugak n manja walau anak sulung tp aku salute coz dia pandai jaga adik2 dia yg seramai 11 org tak silap aku.cayala...dulu balajar sama level je ngn aku tp sekarang dh amik ijazah.syabas...kami sama2 join sukan x-treme dulu iaitu wall climbing
4)nani - sekarang keja bhgn farmasi kat klinik kesihatan kat raub.br kawin tp aku tak dpt g kawin dia.sowy nani.selamat pengantin baru.seorang yg tabah coz dia penah hidup susah dulu tp sekarang dh berjaya..mempunyai sebuah scooter kaler ijau
5)wan - seorang yg happy go lucky.kuat belajar dulu minah ni.kalu cikgu mengajar kat depan kalu korang cakap dgn dia jgn harap dia layan.fuh...salute gilerla...sekarang tgh keja ngn proton.kaya minah ni.dh la beli keta favourite aku.satria neo...tp apa yg buat aku teringat kat dia sampai sekarang ialah penyakit tgn berpeluh dia.masih teringat masa belajar keta dia sorang je pakai sarung tgn putih mcm polis trafik bcoz of that penyakit tu.
6) amizan - lama giler tak dgr citer minah sorang ni.as i know dia keja ngn JPA.dulu masa aku sekolah selalu g umah dia.umah dia dh mcm umah kedua aku plak.asal boring je g umah dia.nk shopping ke atau nk turun town ke mesti ajak dia.seorang hepy go lucky jugak tp sometimes serius budak ni.
7) diana - pendiam orgnya.tp pendiam2 dia pun dah bertunang dh sekarang n tak lama lg nk kawin.seorang guru.salah satu kawan aku yg jd cikgu.syabas.sekarang dh lawa dia..aku pun tak tau dia buh apa kat muka dia sampai jd lawa gitu.makin kurus pun ye..hati senang kot...
ada 3 lagi geng kiatorg iaitu 3 teruna.tp tak taula sekarang dh teruna lg ke tak.kui3x...
qadaffi,firdaus n azmir...
rindu u all semua...sory kalu ada salah tulis yer....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails