KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Monday, March 30, 2009

coret...coret...

selalu aku upload gambo comel je...kali ni aku nk upoad gambar SYIRA yg tak comel plak n yg selekeh.gambar kat atas kategori selekeh dengan baju ijau yg terlondeh dimana leher bj dia dh jd besar.masa ni aku tak de.dia g ikut pakcik-makcik dia pg berkelah kat BALOK.yg pakai baju biru tu ialah biras ku yg bekerja sbg jururawat yg mana diala yg menyambut kelahiran NUR INSYIRAH AMANI setahun yg lalu.tq kak...
ni kategori gambar comot
masa ni papa dia br sudah suap makan.masa ni kat kg.aku tak tau bila masa gambar ni di ambil.tup2 ada je dlm kamera abg ipar aku.

Wah...dh lamanya aku tak berblog rasanya.besela sejak dua menjak busy meng 'key-in' calon2 nama student yg memohon nk masuk SHAHPUTRA.byk mende nk citer actually tp tak leh nk upload gambar lg coz CPU kat unit IT lg.byk gambar dlm tu.ada problem ckit.ni pun tumpang pc abg rem...SYIRA dh balik umah semula ahad lepas.perangai dia bila aku dh balik kg nk amik dia,dia mcm besela tak nk lepas.kalu lepas je mcm bese memekak,kot takut kena tinggal lg agaknya.

SYIRA sekarang dh omeh..(byk mulut maksudnya).aku tak tau perkataan 'omeh' tu mai dr mana.tp aku ikut org duk selalu ckp.subuh kelmarin DUKE dh berangkat ke SABAH coz ada keja kat sana.dia ke SABAH n SARAWAK selama seminggu.so tinggallah aku ngn SYIRA berdua je smlm.tp hari ni aku akan ditemani adik2ku iaitu FIZA n MAS.apalgi..kita enjoyy.!!!!!!!


smlm byk masa tul aku ngn anak aku.SYIRA plak sekarang dh pandai dibawa main.seronok giler aku bila apa2 yg kita ckp dia bg respon.dulu bg respon jugak tp tak seperti sekarang bila aku tgk SYIRA semakin matang seiring dgn usia dia.dulu kalu aku marah dia byk wat bodo je.tak pun nangis.sekarang kalu kita marah kadang2 kalu dia baik dia tak kan buat.contoh kalu dia nk masuk kan mainan dlm mulut dia or something else yg dia jumpa atas lantai,bila aku marah ckp 'aikkk.....syira...' dia tak kan masuk kan benda tu dlm mulut n akan bg benda tu kat aku.

pastu kalu dulu tak pandai 'cemulut' tp sekarang dh pandai.aku tak tau saper ajar.flying kiss dia pun dh makin improve.pastu kalu 3G ngan ayah dia,dh pandai wat flying kiss tanpa disuruh n dah pandai cium ayah dia dlm tipon.cium tiponla bukan cium ayah dia la...cuma satu je yg tak improve..berjalan.

pastu kalu bgn tido je mesti nk bercakap.kadang aku translate sendiri apa yg dia ckp.konon2nya mcm aku tau la dia nk sampaikan apa.pendek kata dia byk cakapla sekarang ni....


pastu smlm aku tak tau ngaper aku 'emo' sgt bila laki aku tak de.siap nangis mcm dak kecik lg depan syira.aku ingat dia nak nagis sekali ngn aku,leh dia bantai gelak plak.mugkin dia nk ceriakan hati mak dia yg tgh gundah gulana ni.selalu aku tak nangis tp smlm leh nangis plak.poyo je aku ni.mungkin sbb laki aku pg lama kot n then dia pg tempat jauh plak tu.rindu la tu...okla nanti sambung lg....


Friday, March 20, 2009

SAYANG U CAN DANCE?

Last night,memandangkan syira tiada bersama kami,me,my husband and abg iwan went to cinema bcoz i want to watch SAYANG U CAN DANCE.aku sengaja tak nk balik umah awal coz takut bila sampai umah teringat kat syira.pastu nanti aku nangis.huhuhuh...

actually diaorg ni ikut kepala aku.aku yg nak tgk sgt citer tu coz mcm besela sebab ada syarifah amani tu.tambah plak bekas pakwe aku yang berlakon si SAMUEL RIZAL tu.(wekk..menyampahnya dengar).mmg dah lama aku tggu dia kuar filem lg.bila digandingkan ngn SYARIFAH AMANI saper yg tak xcited nk g tgk.kalu korang jd aku,sure tgk kan?
tp bila aku masuk...mmg filem ni betul2 mencabar kewibawaan aku sebagai peminat 2 teen stars ni...seolah2 aku ditipu oleh pengarah citer tu sendiri.kewibawaan pelakon pujaan aku tu tenggelam dek jalan citer yg tah apa2 tah.dhla ngn muzik mcm bdk sekolah rendah,dgn tak dak subtitle lg coz ada dialog dlm bhs cina.diaorg expect ramai org tau bahasa cina ke?
tak hairan coz director dia cina...

mmg aku betul2 frust.pertama kali dlm sejarah aku rasa nk kuar panggung bila tgk citer tu tp sbb aku rasa nk tgk ending citer dia,so aku still stay.
laki aku n abg iwan dh terserlah keboringan di muka diaorg.maaf ye suami n abgku.hehehe
laki aku mcm bese tak leh tgk muka dafi.dia kata dia tak tau pun dafi ada dlm citer tu.
aku pujuk dia dgn ckp
'ala..abg, dafi watak tempelan je'
sekali watak dia byk plak yg kuar smpai tenggelam si SAMUEL RIZAL aku tu.hampeh...

abg iwan plak ckp 'hmmm...pg survey camera lg bagus'

aduh sey...kalu diaorg kecewa aku ni lg la kecewa.harapan aku tinggi u filem ni.kusangkakan best,nak plak bila aku xcited nk tgk syarifah amani dance,tp sayangnya dia pun kurang menyerlah dlm bidang tarian...

hensem kan?

mcm sweet je
rating yang bleh aku bg 2 bintang daripada 5 bintang.......kuang3x


ME WITHOUT INSYIRAH...

UNTUKMU SAYANG.....


Ptg Rabu br ni aku balik kampung u bawa Syira berubat cara tradisional plak.yerla...asyik makan ubat hospital jek.sikit2 doc bg antibiotik.sian anak aku.nanti kurang plak antibody dia.actually mlm rabu tu dia demam panas lagi.tp kali ni dia hanya demam waktu malam je..

so kakak aku kat kg suh bawak dia balik.jd memandangkan pg Khamis aku keja,balik la kami ke kuantan subuh tu dgn mata aku berlinangan ngn air mata.saper tak sedih ooo pisah ngn anak.tp aku nk wat camne...u kebaikan dia juga.plus..kebetulan kat tmpat pengasuh anak aku tu ada bdk kena sakit mata.selain u mengubati penyakit syirah yg selalu demam tu,aku pun nk mengelakkan syira drpd berjangkit penyakit mata tu...

lg kesian,dh la selalu demam,sakit mata plak..uish..tak bleh..tak bleh....baik aku bawa lari syira u sementara waktu ni..hehehehe

tp hari ni aku akan balik kg lg jumpa syira.sayang tunggu mama ye...
RINDU BANGAT SAMA KAMU

smlm sebab aku kemaruk rindu kat anak aku,aku pun telah mengeditkan satu gambo dia seperti di atas bersama ngn lirik lagu lg...SEMPURNA....
cewah...

Wednesday, March 18, 2009

NO STORY

hmmm....tak tau nk citer apa.tak de pe yg best u dikongsikan...hidup berjalan seperti biasa.anak pun mcm tu la sekejap ok sekejap demam.risau nak mampus.ikut ati mcm nak amik cuti tanpa gaji je u jaga dia.tp mmg tak boleh.first bcoz tmpat keja aku mmg tak de term cuti tanpa gaji,second takut tak cukup plak belanja kami.(tp rasanya boleh je)..hmmm.entahla..mlm td syira demam panas lg.sian dia.dua kali aku bangun untuk lap air asam jawa kat badan dia u turunkan suhu.alhamdulillah pg ni beransur kurang demamnya.mlm td ati ni risau kalau takut2 dia kena sawan.untuk ke kmc lg rasanya tak dh kot coz aku tak sanggup tgk dia kena amik darah lg..tp apa yg buat aku rasa kuat sikit bila teringat kata2 kak julie...
'budak kalu menyusu susu ibu payah nk kena sawan'
itulah penangan susu ibu.bg ibu2 yg melahirkan anak,jgnla fikir bahawa breastfeed baby ni satu kesusahan.dimana ada kemahuan di situ ada jalan.susu ibu adalah susu yg paling mahal dan berkhasiat sekali yg dianugerahkan oleh ALLAH u anak kita.so napa ada ibu2 yg masih enggan nk menyusukan anak mereka ye?pelik aku.for those yg jenis tak de air susu tu nk wat camne kan.tp yg jenis ada susu banyak tu tak nk plak bf kan anak secara eksklusif.mcm2 alasan.antara alasan yg bese aku dgr.....
- payahla nk pam n nak simpan mana plak susu tu nanti?
-takutla nanti buah dada jd tak cantik..
- geli la bila anak isap susu tu..
-alah..budak susu botol pun sihat jugak.gemuk jugak berbanding budak susu badan.
-susu badan ni berkhasiat ke?
-payahla nanti nk tinggalkan anak kalu antar di taska/pengasuh...
mcm2 alasan kan?tp nk wat camne..masing2 ada pendapat sendiri dalam idup mereka.aku cuma boleh menghormati mereka apabila mereka ckp mcm tu.malas nk explain ttg kebaikan susu ibu ni..bg aku diaorg ni kan ibu jugak...so mesti tau kan apa yg terbaik u anak mereka...
sepanjang aku menyusukan bby aku,perkara paling ralat apabila aku tak dapat nk breastfeed anak aku secara eksklusif atas sebab2 yg tertentu.tp hope u anak no 2 ni dapatla peluang aku u bf eksklusif...
entry ni ditulis bukan u menyinggung sesiapa cuma nk berkongsi pendapat je.sesiapa yg terasa,maaf dipinta.tiada niat u menyinggung perasaan sesiapa.dn sesiapa ada komen yg membina atau citer u dikongsikan...bolehla memberi komen n sy akan publishkan...insyaallah..
p/s:title no story..tp ada story jugak upanya...

Thursday, March 5, 2009

memory of shahputra

hmmm...hari ni tak tau nk tulis pasal apa dan tajuk apa...tak de citer terbaru...citer lama tu adalah.tp nantila.take time u ditulis disini.
sebenarnya hati teringin nk buat reunion dgn kengkawan lama masa study kat shahputra dulu.lama giler tak jumpa.rasanya hampir 4 tahun tak bersua muka.hanya sms,call dan ym sahaja.cepat betul masa berlalu.serasanya baru thn lepas abis blajar(guna ayat lain plak.asyik org pakai 'baru semalam' je)
rindunya kengkawan kat kolej dulu...yg satu umah..KAK SRI,KAK WIRA,KAK NINI,LIZA,INA,HANA,YANA,ALONG,BUSU,YAN,MELAT,ATEH,AIDA dan yang seangkatan dengannya.maaf kalu ada nama yg tak ditulis..ramai sgt member zaman kolej dulu...
buat 'ustaz' zaidi..terima kasih kerana masih mengingati diri ini...
kuharap samada tahun ni atau tahun depan,impianku u mengumpulkan rakan2 terlaksana..
terima kasih kengkawan for great time n thanks for being my friends..love n miss u all a lot..

p/s : buat julia n wina...where r u guys?

Tuesday, March 3, 2009

SYIRA dan KMC (kuantan medical centre)

Alkisah bermula......

petang 26/2/09 - aku mcm biasa amik Syira nk bawa balik ke umah.masa aku amik dia,dia tgh tido dlm buaian.pengasuh dia ckp dia demam.aku pun rasa badan dia,mmg dia demam.panas jugak badan dia masa tu.aku ingat demam biasa sbb dia ni leh dikatakan selalu jugak demam.tp bila menginjak ke maghrib,badan makin panas dn kami bercadang nk bawa dia ke klinik.mcm bese KLINIK SULAIMAN menjadi sasaran...dlm keta nk g klinik aku bg dia susu botol 4 oz...abis dia minum.(jarang dia dpt abiskan 4 oz)br aku nk puji 'uish bagusnya anak mama'...dia dh muntah.4 oz susu yg diminum,4oz jgk yg kuar..aku dh mula risau coz sepanjang dia demam dia tak penah muntah...sampai klinik,trus msk jumpa doc coz dh wat appoinment awal2..pastu Doc Fauziah suh proceed ke KMC coz syira ada insyurans..menujula kami ke sana..

sesampai di KMC,daftar n trus ke unit A&E..Doc takde just jumpa MO (medical officer).after check,minta masuk wad..pastu MO tu amik darah anak aku n masuk ubat.siannya tgk syira masa tu.terdetik dlm ati aku ckp 'menyesal plak aku bw dia ke sini...
ni gambar dia masa MO tu nk amik darah n masuk ubat..menangis selak dia.cr jari plak tak dapat u dihisap coz jari yg sepatutnya dihisap adalah jari tangan yg dimasuk ubat...
muka pas proses tersebut..aku tgh menenangkan dia...

pukul 11.00 mlm anak aku warded.ni dlm ward dh lpas disalin baju dan diberi minum susu ibu.bg bubur pun dia muntah.so,aku tawakal kasi susu ibu.mula2 takut gak kalu dia muntah.aku siap standby lg kalu dia muntah..nasib baik tak..alhamdulillah..syukur...
tgn syira yg di bandage kan...masuk air...bandage ni setiap hr tukar coz cepat kotor...syira kan ganas... tambah plak isap jari..

nikmatnya isap jari...akhirnya syira dpt juga menikmati jari keramat dia tu.sblm tu puas dia nk isap jr tak dpt.mungkin dia rasa kebas kot.abaikan model yg pakai bj ijau kat belakang tu....

bersantai di ruang tengah hospital..di tingkat 2 .pandang apa tu?




masa ni tgh sedut nebolizer(aku tak tau nk eja mcm mana malahan aku pun tak sure benda ni dipanggil apa..but aku dgr doc sebut 'nebolizer') doctor yg attend anak aku adalah DR ABDULLAH..thanks doktor..
sebab2 kena sedut benda ni bcoz esok arinya masa DR cek,dia suruh nurse bwk syira pg x-ray,n dr keputusan x-ray tu la mengesahkan yg paru-paru insyirah kena jangkitan kuman...so kena sedut benda tu u melegakan paru-paru dia... masa ni terdetik plak kat dlm ati aku 'berbaloi aku bawak dia ke sini'

siankan tgk dia?menangis jugak mula2 bila dia kena sedut benda alah ni

sambil sedut pun leh tertido.....

akhirnya tertido di pangkuan aku....

pas bangun tido...trus tgk tv..mak n anak sama je perangai..besela..like mother like daughter..tak gitu
kool fever dimana-mana.darjah yg paling panas pernah dicapai 39.8 darjah celcius..

sian dia jd org sakit.... masa ni aku bg dia main kat luar bilik.kebetulan kat luar ada plak katil baby kat sini.so..aku suh dia main kat dlm tu.malas nk duk dlm bilik coz panas nak mampus..baik duk kat ruang legar sejuk sikit.nak tau ngape dlm bilik aku panas?citernya gini,bilik yg kami duduk tu adalah bilik double.tghari jumaat ada one patient masuk.kebetulan katil dia betul2 depan aircond.pastu bila dia masuk,tirai sebelah dia tutupla.so,kami pun tak dpt nk menikmati aircond tersebut..last2 esoknya kami minta pindah bilik single..cewah demand tinggi mcm duk kat hotel plak kan?tp bukan nk ckpla..sometimes rasa mcm duk kat hotel pun ye gak..bezanya katil ada satu dan anak aku kena mkn ubat...
hari kedua menyedut nebolizer...mata tetap ke arah tv...anak mak...

inila tag nama syira yg melekat di kaki syira sepanjang dia di KMC..nk tau bila nurse pasang tag ni..malam2 buta nurse dtg msuk bilik u pasang tag ni kat kaki anak aku...
ptg smlm...akhirnya anak aku keluar dr KMC.masuk 26/2,kuar 2/3....
sebenarnya seronok jugak berkampung di hospital ni..kuang3x.... tapi tak nak dh..sian anak aku..walau mcm mana pun aku tau ini adalah yg terbaik u dia..















LinkWithin

Related Posts with Thumbnails