KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Tuesday, March 3, 2009

SYIRA dan KMC (kuantan medical centre)

Alkisah bermula......

petang 26/2/09 - aku mcm biasa amik Syira nk bawa balik ke umah.masa aku amik dia,dia tgh tido dlm buaian.pengasuh dia ckp dia demam.aku pun rasa badan dia,mmg dia demam.panas jugak badan dia masa tu.aku ingat demam biasa sbb dia ni leh dikatakan selalu jugak demam.tp bila menginjak ke maghrib,badan makin panas dn kami bercadang nk bawa dia ke klinik.mcm bese KLINIK SULAIMAN menjadi sasaran...dlm keta nk g klinik aku bg dia susu botol 4 oz...abis dia minum.(jarang dia dpt abiskan 4 oz)br aku nk puji 'uish bagusnya anak mama'...dia dh muntah.4 oz susu yg diminum,4oz jgk yg kuar..aku dh mula risau coz sepanjang dia demam dia tak penah muntah...sampai klinik,trus msk jumpa doc coz dh wat appoinment awal2..pastu Doc Fauziah suh proceed ke KMC coz syira ada insyurans..menujula kami ke sana..

sesampai di KMC,daftar n trus ke unit A&E..Doc takde just jumpa MO (medical officer).after check,minta masuk wad..pastu MO tu amik darah anak aku n masuk ubat.siannya tgk syira masa tu.terdetik dlm ati aku ckp 'menyesal plak aku bw dia ke sini...
ni gambar dia masa MO tu nk amik darah n masuk ubat..menangis selak dia.cr jari plak tak dapat u dihisap coz jari yg sepatutnya dihisap adalah jari tangan yg dimasuk ubat...
muka pas proses tersebut..aku tgh menenangkan dia...

pukul 11.00 mlm anak aku warded.ni dlm ward dh lpas disalin baju dan diberi minum susu ibu.bg bubur pun dia muntah.so,aku tawakal kasi susu ibu.mula2 takut gak kalu dia muntah.aku siap standby lg kalu dia muntah..nasib baik tak..alhamdulillah..syukur...
tgn syira yg di bandage kan...masuk air...bandage ni setiap hr tukar coz cepat kotor...syira kan ganas... tambah plak isap jari..

nikmatnya isap jari...akhirnya syira dpt juga menikmati jari keramat dia tu.sblm tu puas dia nk isap jr tak dpt.mungkin dia rasa kebas kot.abaikan model yg pakai bj ijau kat belakang tu....

bersantai di ruang tengah hospital..di tingkat 2 .pandang apa tu?




masa ni tgh sedut nebolizer(aku tak tau nk eja mcm mana malahan aku pun tak sure benda ni dipanggil apa..but aku dgr doc sebut 'nebolizer') doctor yg attend anak aku adalah DR ABDULLAH..thanks doktor..
sebab2 kena sedut benda ni bcoz esok arinya masa DR cek,dia suruh nurse bwk syira pg x-ray,n dr keputusan x-ray tu la mengesahkan yg paru-paru insyirah kena jangkitan kuman...so kena sedut benda tu u melegakan paru-paru dia... masa ni terdetik plak kat dlm ati aku 'berbaloi aku bawak dia ke sini'

siankan tgk dia?menangis jugak mula2 bila dia kena sedut benda alah ni

sambil sedut pun leh tertido.....

akhirnya tertido di pangkuan aku....

pas bangun tido...trus tgk tv..mak n anak sama je perangai..besela..like mother like daughter..tak gitu
kool fever dimana-mana.darjah yg paling panas pernah dicapai 39.8 darjah celcius..

sian dia jd org sakit.... masa ni aku bg dia main kat luar bilik.kebetulan kat luar ada plak katil baby kat sini.so..aku suh dia main kat dlm tu.malas nk duk dlm bilik coz panas nak mampus..baik duk kat ruang legar sejuk sikit.nak tau ngape dlm bilik aku panas?citernya gini,bilik yg kami duduk tu adalah bilik double.tghari jumaat ada one patient masuk.kebetulan katil dia betul2 depan aircond.pastu bila dia masuk,tirai sebelah dia tutupla.so,kami pun tak dpt nk menikmati aircond tersebut..last2 esoknya kami minta pindah bilik single..cewah demand tinggi mcm duk kat hotel plak kan?tp bukan nk ckpla..sometimes rasa mcm duk kat hotel pun ye gak..bezanya katil ada satu dan anak aku kena mkn ubat...
hari kedua menyedut nebolizer...mata tetap ke arah tv...anak mak...

inila tag nama syira yg melekat di kaki syira sepanjang dia di KMC..nk tau bila nurse pasang tag ni..malam2 buta nurse dtg msuk bilik u pasang tag ni kat kaki anak aku...
ptg smlm...akhirnya anak aku keluar dr KMC.masuk 26/2,kuar 2/3....
sebenarnya seronok jugak berkampung di hospital ni..kuang3x.... tapi tak nak dh..sian anak aku..walau mcm mana pun aku tau ini adalah yg terbaik u dia..















2 comments:

  1. oit ..gugulz ..berkampung kat hosp sonok ke ? uish awas jgn dtg lagi ke KMC tu ..sian syirah nak nagis lagi ke ??

    ReplyDelete
  2. tomei tol syira...
    untie suke gile tengok syira mamam goreng pisang
    da style... hua3
    cepat shat syira... GO GIRL!!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails