KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Tuesday, March 27, 2012

saya sudah 4 bulan

pejam celik, pejam celik bee dah pun pregnant 4 bulan. cepat sggh masa berlalu...

yer terasa sgt2lah cepat....td pg klinik ibu dan anak sbb ada temujanji ngn doktor u scan bby..tp sayangnya masih tak boleh tgk jantina sbb kata doktor scan diaorang tak boleh nk detect sgt pada waktu2 mcm ni...ok bee faham....sabar bee yer sabar.....

mengandung kali ni rasa agak berbeza berbanding mengandungkan amani dulu. dulu mabuk sampai bulan ke empat jer pastu ok. tp yg kali ni mabuk tu kurang, loya2 tu biasalah masa memula dulu. tp yg tak tahan asyik penat n tak larat jer. tu yg masalah nya..kadang2 bee lawan jgk sbb kita mmg byk hal nk kena buat kan? kerja lg, jaga rumah tangga lg, belajar lg. dulu masa mengandung sulong bolehlah nk manja2.yg ni tak bolehlah sgtkan..huhuhuhu

sejak masuk 4 bulan ni, kencing dh mkin kerap dh selalu berpeluh. mmg itu tanda2 normal ibu mengandung....cuma yg tak boleh nk telan sgt ialah susu jer..bee terpaksa gantikan dgn milo atau horlicks.....

satu lg yg bee suka waktu mengandung yg kali ni ialah kalu tgk buah jer air liur boleh kecur. kalu masa tak mengandung, ada buah ker, tak de ker...ada aku kisah?hahahahah

 gambar contoh yg bee berjaya google....mcm ni rupa bby dlm perut i agaknya....

 

Perkembangan Janin Minggu ke-16

Panjang janin bertambah dengan sangat cepat dan gerakan-gerakannya lebih kuat. Ibu dapat merasakan gerakan-gerakan janinnya dengan meraba perut. Rambut halus tumbuh diseluruh dipermukaan tubuh janin, yang disebut lanugo. Plasenta terbentuk dan berfungsi sepenuhnya. Panjang janin saat ini 16 cm dan beratnya 135 gram. Jika melakukan USG saat ini mungkin anda dapat mengetahui jenis kelamin. Otot janinsudah berkembang dan menjadi kuat. Gerakannya semakin aktif. Ia sudah mulai menghisap ibu jarinya, menguap, merenggangkan tubuhnya, sudah menelan kencing, dan cegukan. Pada minggu ini jika sinar terang di letakkan di perut anda, bayi akan menggerakan tangan ke arah matanya. Sistem pencernaan janin pun mulai menjalankan fungsinya. Dalam waktu 24 jam janin menelan air ketuban sekitar 450-500 ml. Hati yang berfungsi membentuk darah, melakukan metabolisme hemoglobin dan bilirubin, lalu mengubahnya jadi biliverdin yang disalurkan ke usus sebagai bahan sisa metabolisme.

Sumber : Perkembangan Janin Usia 4 Bulan  /www.bidanku.com

Friday, March 23, 2012

mood exam

hari ni, esok dan lusa bee amik exam....sem ni rasa sedikit terumbang ambing. maklumlah sblm ni kami dpt cuti semester selama 3 bulan..lama tu..biler dh naik sem, nak ubah balik jadual jd student balik dh jd tunggang langgang. yerlah dh best cuti lama kan?
kelas plak selalu ponteng sbb payah nk cr pengasuh anak during hari sabtu...papa amani selalu kerja hujung minggu. tu yg payah sket tu..lglah bertambah terumbang ambing nya...
td jawab paper ntah apa2..hope apa yg bee tembak tu, betullah..
tawakal pada Allah jer ni.heheheh
belajar sambil mengandung ni pun kena jaga dr stress..kalu tak sian plak kat bby kan?
alhamdulillah mabuk pun dh tak de so bee sedikit bertenaga dr sebelum ni. alhamdulillah.
mohon korang doakan kejayaan bee yer...

Tuesday, March 20, 2012

dunia tidak lagi aman....

yer setelah sekian lama tidak berblog, hari ni bee teringin nk berkongsi apa yg bee rasa...

baru2 ini kita dikejutkan dengan kehilangan adik dirang dan smlm keluar plak berita pelajar perempuan tingkatan 3 pula di culik di Taman Tas Kuantan....Kuantan beb Kuantan....bee dh riso giler...duk pk anak walaupun dia kat sekolah. dlm kepala ni dh set dh mmg tak nk la keluar pg jenjalan ngn amani kalu papa dia tak de...rasanya kalu bee keluar sorang2 pun kecut kot rasanya...
tp bee perlu tanamkan sikap tawakal dan percaya yang ALLAH sentiasa ada bersama kita...

ya ALLAH ya tuhanku...selamatkan dan peliharakanlah aku sekeluarga daripada gangguan manusia yang tidak berhati perut dan kejam...amin.


semoga adik fatihah segera dijumpai dalam keadaan selamat....amin..marilah kita sama2 berdoa.


sumber gambar : facebook

Friday, March 2, 2012

amani yang caring....

lately asyik citer pasal amani jer kan? yerlah sementara ada citer ni citer ajerlah pasal dia...blog ni pun dr awal wujud mmg duk citer pasal dia ni ajerlah si jantung hati....

sejak bee pregnant ni, dialah orang yang paling excited n caring.walaupun dia ni masih kecik. kalu nampak bee angkat bakul kain ker apa ker mesti dia ckp
 'mama elok2 tau..mama ada baby tu...'

dia pun dh tak mengada2 nk dukung dgn bee...sbb tahu bby ada dlm perut....

masa mula2 bee dpt tahu pregnant, pernah jugakla dukung dia sbb dia tak nk jalan. bila bee dukung jer dia,  dia trus letak tangan kat perut bee. bee pun tanyalah...
'knapa amani letak tangan amani kat perut mama?'
'amani pegang bby..nanti bby jatuh...'
terharu mak...hehehehe

amani selalu cakap ' amani sayang mama, sayang papa, sayang baby.....'

hopefully berterusan yer sayang..jgn dh kuar bby tu nanti amani jealous plak....
 
amani yang semakin membesar....
time ni bee nk mkn vitamin...dia sibuk nk tolong bukak kan vitamin tu...
 siap mucung2 la mulut tu....
nah mama...makan....dpt satu asid folik...hehehehehe

pernah hari tu dia terbukak dua pil zat besi..terpaksalah mama buang satu....

MAMA SAYANG SAMU KETAT-KETATLAH....

Thursday, March 1, 2012

birthday amani @ pizza hut....

tahun ni tidak seperti tahun2 sebelum ini kerana tahun ni kitaorang celebrate bday amani lewat empat hari gara2 ketiadaan papa di sisi semasa hari jadi amani. papa mcm biasalah outstation.bday amani jatuh pada 24/2/12. kitaorang celebrate 28/2/12. mmg tak rancang pun sebenarnya sbb si mama dlm fikiran nk celebrate cara lain. dan si papa ada agendanya yg tersendiri. kebetulan hari tu papa dia cuti, so petang tu lepas amik bee kat ofis terus ke bandar. amani ckp ' amani nk beli kek mama.'
so kitaorang pun mencarilah kedai kek yang ada. singgah kat situ amani tak berkenan. nk pg kat kedai tu, ttp plak. cr kat sini, terlepas simpangla, apa lah..last pg Kuantan Parade. cr kek kat dlm tu, pastu masuk pizza.
papa amani tanya, 'eh, boleh ker kita bawak masuk kek ni?
mama jawab, 'belasah jer. kita cr tempat yg tersorok sket.'

biler masuk, dpt tempat hujung...order dan mulalah aktiviti mengambil gambar....

 masa duk sibuk amik2 gamabr, si manager ni pun antarlah makanan. biasanya kalu pg pizza mmg dia akan antar makanan kid's dulu. pastu dia nampak kek atas meja...
'eh, hari jadi saper ni?' dia tanya.
kitaorang jawab ' bday dia ni ha...(sambil jari tunjuk kt amani)
'oic..happy birthday...nk saya amikkan gambar?

pucuk di cita ulam mendatang....bee pun bglah hp kat dia....

 dptlah gamabar bertiga.....
 tahun ni kek angry bird pilihan dia...ini jer yg ada kat kedai tu...tak de pesen lain dh...
 close up sket .....
 amani dgn meal dia...spaghetti carbonara n chicken soup.....
 acara potong kek bermula....
 hahahaha..dia tak pandai nk potong.....
 action jer....
 papa dtg membantu...dan berjaya....
 suapan pertama u bday girl....
 kemudian turn mama plak...

 pastu tiba2 time ni kedengaran plak lagu happy birthday...we guess ni mesti u amani..sbb kami jer yg celebrate kat situ....hehehhehe...bukan perasan yer...amani dh merah muka dan hidung dh...lepas tu kami mkn mcm biasa. papa excuse pg solat jap. pastu jap lg manager n 3 orang staf dia dtg sambil pasang lagu happy birthday lg. dtg bawak topi kat bawah ni u amani sambil nyanyi lagu happy birthday jugak....

mama pun naik kaget dn tak tahu nk ckp apa...mama pun speechless jugak...hahahahah
 ni topinya....
 dan diaorang bg ni .....sedap jugak..tak de dlm menu ni....
 tp yg frustnya amani tak brapa nk sporting hari tu..orang nk celebrate pun buat muka takut...ntah apa2 ntah...

anyway sgt terharu dgn layan dr pihak PIZZA HUT. mmg tak sangka la..tak budget pun dpt semua ni...tq PIZZA HUT Kuantan Parade.....

 upload juga muka mama yg makin tembam..yer tembam bcoz im 3 months pregnant..doakan bee n bby sihat yer....

dan ni adalah hadiah harijadi u amani...sebelum ni tak pernah kasi hadiah pun...heheheh..ni kira first time lah ni....

HAPPY BIRTHDAY SAYANG..SEMOGA MENJADI ANAK YANG SOLEHAH..WE LOVE U FOREVER...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails