KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Sunday, March 20, 2011

ekonomi vs masa depan rakyat..

sabtu baru ni, saya pg kelas pengucapan awam. bak kata omputih, 'public speaking'. tutor yg mengajar hr tu tiba2 selit isu semasa yg betul2 menarik minat saya. selalunya isu semasa yg dia cerita tak brapa nk menarik minat saya, selalu berkisar soal perempuan suka pujukla, pandai bodekla, si lelaki selalu tipula..pendek kata more to isu rumah tangga..
tp isu u hari itu berkisarkan rumah tangga jugak..tp kali ni sgt menarik...
bunyi nya seperti ini ayat yg dia keluarkan,

'ekonomi sekarang semakin lama semakin naik. minyak naik, gula naik, beras naik. semua nk naik. ada orang kata pengaruh ekonomi tidak akan mempengaruhi sosial masyarakat. sebenarnya salah. bila ekonomi semakin meningkat, rakyat akan lebih bekerja keras seperti kerja part time atau over time. sabtu ahad cr kerja lain plak. punca inilah membuatkan anak2 akan terabai. lagi2 kalau orang rumah juga bekerja demi untuk memantapkan ekonomi keluarga. anak2 akan kurang kasih sayang. so anak2 akan cr hiburan di luar. dan disebab itu lah lahirnya masalah sosial di kalangan masyarakat...kerana ekonomi, masa depan rakyat dlm jangka masa yg panjang akan gelap..'

mode saya : berfikir sejenak.....

Friday, March 18, 2011

susu bebas mealmine

 susu bebas melamine...sila rujuk kat bawah ..dpt info dr sini

Kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia

Mead Johnson
(Milk ingredient sourced from Australia, New Zealand, United States and Europe)

Enfalac A+
Enfalac Routine Infant Formula
Enfapro A+
Enfapro Routine Follow Up Formula
Enfagrow A+ Vanilla
Enfagrow A+ Original
Enfagrow A+ Honey
Enfakid A+ Original
Enfakid A+ Honey

Sustagen Junior Honey
Sustagen Junior Vanilla
Sustagen Junior Chocolate
Sustagen Kid Honey
Sustagen Kid Vanilla
Sustagen Kid Chocolate
Sustagen School Honey
Sustagen School Vanilla
Sustagen School Chocolate

Enfamama A+ Chocolate
Enfamama A+ Vanilla
Enfalac A+ AR
Enfalac A+ HA

Prosobee
Enfalac LF
Enfalac A+ Premature Powder

Dumex (Milk ingredient sourced from Australia and New Zealand)
Mamex Gold Step 1
Dulac Infant Formula
Bebelac Step 1
Mamex Gold Step 2
Dupro Follow Up Formula
Bebelac Step 2
Mamil Gold Step 3
Mamil Gold Step 4
Dugro 1 Plus
Dugro 3 Plus
Dugro 6 Plus
Bebelac Kid Step 3
Bebelac Kid Step 4
Bebelac FL
Bebelac EC
Mamex LF
Nutrakids Cereals
Mamil Mama

Nestle
(Milk ingredient sourced from Australia, New Zealand, United States and
Europe)
Nestle Yogurt Drinks
Nestle Bliss Zero Fat Yogurt Drink
Nestle Premium Fruit Yogurt
Nestle Natural Yogurt
Yoco range
Nespray Instant
Everyday Instant filled milk powder
Nestle Omega Acticol
Nespray Cergas
Nesvita
High Cal Non Fat
Nespray 1+ Original
Nespray 1+ Honey
Nespray 3+ Original
Nespray 3+ Honey
Nespray 5+
Neslac 1+ Original
Neslac 1+ Honey
Neslac 3+ Original
Neslac 3+ Honey
Milo range of products
Kit Kat range of products
Nestle Potong
red bean
Nestle Milky Bar and Crunch
Mat Kool range of products
Nestle Tropicana Lime/Vanilla
Nestle Crunch
Nestle Original Lime/Vanilla
Sundae cup KFC Vanilla
Nestle Sundae Cup Vanilla
KFC dessert orange sherbet
Nestle range of ice cream
Favorita range of products
Nestle Drumstick range of products
Maggi fixes and Maggi
soup containing milk
Nestle Full Cream Milk, Low Fat Milk
Omega UHT
Nesvita UHT
Nesquik UHT
Nespray UHT
Nesvita Hi Cal UHT
Nescafe 3 in 1
Nescafe Mocha Freeze
Nestle Prebio 1 (infant cereals with milk)
Nestle Teh Tarik
Nescafe Body Partners
Nestum Sarapan Berkhasiat
Nestum Cereals 3 in 1
Nesvita 3 in 1
Nestle Cereals (premium infant cereals)
Nescafe range of can drink products

Cap Junjung sweetened beverage creamer ( im  very like this creamer)
Ideal Full Cream Evaporated Milk
Carnation Evaporated Creamer
Fonterra Brands
(Milk ingredient sourced New Zealand)
Anlene Gold Milk Powder
Anlene Regular milk powder
(plain/chocolate)
Fernleaf Kuat milk powder
Fernleaf Instant milk powder
Anmum Materna milk powder
Anmum Lacta milk powder
Anlene Concentrate UHT
Anlene Yogurt
Fernleaf Calciyum yogurt
Fernleaf full cream milk powder
Fernleaf growing up milk powder 1+
Fernleaf growing up milk powder 3+
Anmum growing up milk powder 1+
Anmum growing up milk powder 3+
Anmum Infacare infant formula
Anmum Infacare follow on formula
Chesdale slice cheese

Anchor butter
Anchor cream cheese
Anchor mozzarella cheese
Anchor Colby Cheddar blend shred
Anchor processed cheddar cheese
Anchor whipping cream (UHT)
Anchor culinary cream (UHT)
Anchor full cream milk powder

Kilang Makanan Mamee (Milk ingredient sourced from Australia)
Nutrigen Cultured Milk
Nutrigen IQ3 Cultured Milk
Nutrigen Liteyo Yogurt Drink
Nutrigen Liteyo Stirred Yogurt

Dutch Lady(Milk ingredient sourced from Australia, Thailand, Indonesia and Netherlands)- (amani minum susu dutch lady ni)

Frisolac 1 Gold
Frisolac 2 Gold
Dutch Lady UHT
Frisolac Comfort
Completa Brand
Yes! Tutti Fruiti
Yes! Grape
Yes! Strawberry
Yes! Orange
Dutch Lady 2
Ace Canning Corporation
(Milk ingredient sourced from New Zealand)
Drinho Rose Bandung
Dutch Mill
Nugrow
Maestro Swiss Food Sdn Bhd
(Milk ingredient not sourced from China)
Vico
Vochelle
Darry’s
Wyeth Malaysia
(Milk ingredient not sourced from China)
SMA
S26
S26 Gold
Nursoy

Promil
Promil Gold
Progress
Progress Gold
Promise
Promise Gold
Wyeth Mama
Enercal Plus
S26 LBW
S26 HMF

Malaysia Milk Sdn Bhd / Cotra Enterprise Sdn Bhd
(Milk ingredient sourced from Australia and New Zealand)
Vitagen cultured milk drink
Marigold HL Milk
Marigold Pasturised Milk
Marigold UHT Milk
Marigold Cream yogurt
Marigold Yogurt drink
Marigold sweetened condensed filled milk
Marigold sweetened creamer (from Singapore)
Vitagen Collagen cultured milk drink
Marigold sweetened creamer
Marigold evaporated filled milk
Marigold evaporated creamer

GlaxoSmithKline
(Milk ingredient sourced from UK, Ireland, Australia and New Zealand)
Horlicks Malt Food Drink
Horlicks Malties
Horlicks 3 in 1


buat ibu-ibu n pengguna, diharap info ini dpt membantu

kenapa?

kenapa yer?
kenapa lebih ramai orang komen post kita dalam fb berbanding orang komen post kita di blog?
tak kirala orang tu glamer atau tak, tp komen yg orang bg dlm fb mereka lebih ramai berbanding orang yang komen dlm blog...
apa sbbnya?
ada sesiapa boleh bagi pendapat?
pleaseee.....

 


Wednesday, March 16, 2011

wajah ceria nur insyirah amani

cerita untuk hari ini 16 Mac 2011
hari ni adalah hari last submit my assignment.
pas antar, ya allah lega giler rasanya...
tp nervous tu toksah ckpla...riso pun ada tgk assignment den tu...ghoper mcm assignment dak diploma pun ada gak saya rasa...
tp tawakal je la pada ALLAH
moga DIA beri saya kemudahan di alam dunia ini...amin...
nk citer gak pasal gambar2 amani kat bawah ni..gambar ni sebenarnya dh di ambil seminggu dua sebelum birthday dia...mcm thn2 lepas saya mesti buat entry pasal wajah2 ceria amani di ambang umur dia. tp u wajah di ambang 3 tahun, hari ni la dapat saya publish.
untuk amani, entry2 dalam blog mama ni untuk tatapan kamu bila kamu sudah mula mengerti..



 kat taman bandar...bawak dia main buaian...





 masa kat sini ada lubang kat tgh2 tu, kaki amani terjerumus dlm lubang tu..cuak juga saya takut tersangkut tak leh kuar.kang kena panggil bomba bagai..fuh tak dapat dibayangkan.nasib baik kasut dia longgar..cabut kasut, kaki pun selamat...nasib baik dia tak menjerit.kalu tak gamat satu taman bandar tu..


 time dia senyum ni sebijik cam saya senyum masa kecik dulu..like mother like daughter la kan???


Sunday, March 13, 2011

kisah 24 februari 2011

24 FEBRUARI 2011

bday amani yg ke-3 tahun.
sblm ni saya ada citer dalam entri yg lepas bahawa saya tak buat apa2 pun u bday dia. tp rupa2 nya dlm diam papa amani buat rancangan birthday party amani secara senyap2 tanpa pengetahuan saya. venue mcm thn lepas jugak kat taska.

actually dr pg lagi saya dh tak sedap hati. rasa cam ada sumthing akan berlaku. instinct saya bertambah kuat biler orang sekeliling slow2 bg hint tanpa diaorang sedar yg sy boleh bau.

hint 1- dr papa amani

papa amani: syg, mana memory card abg kat sini?
aku : ada kat celah bag camera tu. nk buat apa abg?
papa amani : nk tangkap gambar orang hari ni.
aku : gambar sapa?
papa amani : hari ni kan ada event top host kat auditorium...
aku : ok.....

hint 2 :
cikgu amani(masa anta dia pg 'school' pg  tu)

cikgu amani : happy birthday amani...
aku : (dlm hati jek ) eh mcm mana dia tau ari ni bday amani...
aku lg : papa, mcm mana cikgu dia bleh tau?
papa : ma dia ckp kot

hint 3 :
dlm pkl 2.30 ptg, hati saya masih tak sedap. call papa amani

aku : abg ada nk citer apa2 tak kt sayang?(trus aku serkap )
papa : (gelak) saper citer kat syg ni?
aku : mana ada sapa2 citer. ha ni mesti ada apap2 ni.
papa : takla..abg ada bad news ni. ptg ni abg kena pg kl. sok br balik. nnt ptg sy ngn abg balik umah jap, packing bj abg n nk jumpa amani kat taska jap yer...
aku : ok (dlm hati dh dpt tau dh apa yg dia buat)

rupanya sangkaan saya tepat. dia buat surprise bday party amani. patutnya anak yg di'surprise' kan tp mama plak yg kena...

aku : ngaper tak bgth...
papa : sajer je tak  nk susahkan syg..syg kan sibuk ngn kerja, study lg. lg pun abg pun nk tgk jugak abg ni mampu x organise bday anak. selalu syg jek...
aku : (senyum jek...) terima kasih....

kat bawah ni adalah gambar2 sepanjang birthday amani...



kek mickey mouse idaman amani
standby....
tiup....thn ni dia dh pandai tiup...hehehehe
potong....
kwn baik amani.. si kembar afiq n adib...bakal menantu den ni...
sayang mama....


HAPPY BIRTHDAY SAYANG.....

Saturday, March 12, 2011

cerita hari ini...

sabtu....
masukla hari ketiga kami duk berdua je sbb papa amani outstation ke kl..
smlm kami tidur awal, dalam pkl 11 gtew.bgn pun lewat..adus..mentang2la skang asyik ujan jek, tido pun sodap.
hari ni masak sup ayam jek. yerla duduk berdua je kan?
ptg saya masak kuih ala2 kek batik.tp bukan kek batik. actuallly resipi keluarga tu kami panggil 'bepang coklat'. saya pun tak tau knapa pnggil dgn nama tu...
so maghrib td amani mula start rasa kuih tu...
ni antara perbualan si ibu dgn anak...
mama : amani, pg la mkn kat depan tu.
amani : tak nak la.nk mkn kat dapur ni. (sambil tarik kerusi makan n duduk)
mama : ok. sedap tak mama masak?
amani : sedap...
mama : pandai tak mama masak?
amani : pandai. amani pun pandai masak.
mama : ye ker? dh tu masakla untuk mama sekali.
amani : amani tak sampai.....
boleh alasan gtew? maksudnya dia tak sampai nk capai dapur tu...hehehehhe

Thursday, March 10, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa (Official Bahasa Malaysia Trailer)

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA ditayangkan di seluruh Malaysia pada hari ini 10 Mac 2011. tgk trailer pun dh best..hmm merasa ke saya tgk ni? sekali tgk cam filem aksi antarabangsa gtew..anyway syabas buat KRU studio kerana berjaya menghasilkan filem seperti ini. wa caya la sama lu..pelakon pun semua bagus2. jom reramai kita serbu panggung. sesaper yg dh tgk tolongla buat preview yer....
sblm pg tgk wayang, jom tgk trailer dulu...

Monday, March 7, 2011

amani....

sajer jer dulu nk selit gambar amani...ada citer di sebalik gambar2 ni. tp hanya dua gambar je yg sempat bee resize.. so nk tau gambar apa, dan sempena apa..tggu di next entry ya...

hai mcm entry propa jer ni..ekekeke


ni gambor saya silap resize la...heheheh..

sekitar PRK N28 DUN KERDAU

sblm saya teruskan, nk bhtg ini bukan entry bersifat politik ok..hehehe

seperti yang kita sedia maklum tanggal 6 hb Mac baru2 ni adalah tarikh keramat buat BN apabila memenangi 2 kerusi pilihanraya kecil di DUN KERDAU dan DUN MERLIMAU dengan majoriti melebihi 2 ribu lebih...tahniah buat BN.

saya start jumaat lepas (4hb mac) dh gerak balik Kerdau. en suami orang kerdau, so dia dgn semangatnya balik kg nak mengundi. den hanya menengok jerla suasana. masa sblm sampai rumah, kami dh terasa kehangatan PRK apabila terdapat banyak perang poster dan bendera sepanjang menghala ke Kerdau. ada juga tang jalan2 yg dulu 'berlobang' sudah dikambus oleh pihak BN. ok la dr tak de kan? so sila layan gambar2 sepanjang mlm pilihanraya dan semasa hari pilihanraya itu sendiri yg di tangkap oleh en suami. masa hari pilihanraya, kuo rumah awal. bukan main lg. ghopernya bukan pg mengundi, p tangkap gambar. dh seghoper wartawan dh laki den tu..ok jom kita layan....

laki den duk tgh pakai baju kaler biru..malam pilihanraya
wanita umno siap buat bbq lg..
hari pilihanraya...pihak PDRM mengawal lalulintas
perang bendera....antara BN dan PAS
geng2 FRU mengawal keadaan takut jadi tak elok..manala tau kan? alhamdulillah tak de pape berlaku..

masa saya duk lepak di antara reramai penyokong2 PAS, sempatla borak ngn 2-3 orang makcik dr trg (kg den tuh) semangatnya mereka trn dr trg semata-mata nk berkempen. pakai duit sendiri jek buat tambang. wa caya la sama lu makcik...

DULU DAN SEKARANG....

dulu.....
awak kawan baik saya...
menangis sama2, suka sama2, balik sekolah sama2, makan sama2, tido pun kalu boleh nak sama2,
tapi kerana terpisah dek kawasan geografi yang berbeza, peningkatan umur, perbezaan sosial, awak semakin berubah...
awak nk kawen pun, mama awak yg jemput saya..itu pun nasib baik awak ada mama lg...
kalu tak de, mungkin saya pun tak tahu awak nk kawen..
saya tertanya2 dlm diri, patut kah saya pg..atau hanya berdiam diri. risau takut awak tak pandang saya mcm dulu lg...sbb saya rasa sekarang awak dan saya bagai langit dan bumi...

Tuesday, March 1, 2011

boleh ker tak guna perkataan 'SALAM' ?

salam korang...wah, guna lg perkataan salam.heheheh bg propa sket..
pernah tak korang terima msg dr FB or EMAIL yang menyatakan bahawa kita tak boleh guna perkataan 'SALAM' ? terdetik x perasaan confius dlm diri korang kenapa tak boleh ? so td masa blogwalking, bacalah artikel nurul atika ahmadiah yg akhirnya bisa merungkai segala persoalan. so sila klik sini u tahu lebih lanjut....

moga info2 dlm blog dia bleh dijadikan panduan sbb byk info yg kita tak tahu boleh jd tahu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails