KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Sunday, March 20, 2011

ekonomi vs masa depan rakyat..

sabtu baru ni, saya pg kelas pengucapan awam. bak kata omputih, 'public speaking'. tutor yg mengajar hr tu tiba2 selit isu semasa yg betul2 menarik minat saya. selalunya isu semasa yg dia cerita tak brapa nk menarik minat saya, selalu berkisar soal perempuan suka pujukla, pandai bodekla, si lelaki selalu tipula..pendek kata more to isu rumah tangga..
tp isu u hari itu berkisarkan rumah tangga jugak..tp kali ni sgt menarik...
bunyi nya seperti ini ayat yg dia keluarkan,

'ekonomi sekarang semakin lama semakin naik. minyak naik, gula naik, beras naik. semua nk naik. ada orang kata pengaruh ekonomi tidak akan mempengaruhi sosial masyarakat. sebenarnya salah. bila ekonomi semakin meningkat, rakyat akan lebih bekerja keras seperti kerja part time atau over time. sabtu ahad cr kerja lain plak. punca inilah membuatkan anak2 akan terabai. lagi2 kalau orang rumah juga bekerja demi untuk memantapkan ekonomi keluarga. anak2 akan kurang kasih sayang. so anak2 akan cr hiburan di luar. dan disebab itu lah lahirnya masalah sosial di kalangan masyarakat...kerana ekonomi, masa depan rakyat dlm jangka masa yg panjang akan gelap..'

mode saya : berfikir sejenak.....

4 comments:

  1. setuju...sgt...itu ler anak2..zaman global..kena..di asuh...dgn asuhan dn acuan yang berkualiti....tuk masa depan dia org gak...

    ReplyDelete
  2. ekonomi lama2 jadi eco-no-money :(

    ReplyDelete
  3. We are experiencing this problem, unknowingly i started importing other
    person blog posts.............. that i want to
    disable. Please assist me to out.

    Take a look at my website ... paginasamarillas-atl.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails