KLIK IKLAN DI SINI

Followers

Tuesday, November 27, 2012

my breastfeed journey 1

hai....
alhamdulillah iskandar dah pun 2 bulan setengah....
sepanjang ke hari ini, alhamdulillah bee mampu nk bagi iskandar susu ibu sepenuhnya.
jujur bee cakap pada permulaan untuk bee nk bg fully breastfeed iskandar bukanlah satu perjalanan yang senang. byk juga dugaannya.

azam bee dr mengandung mmg nk bg Iskandar breastfeed sepenuhnya.
hari pertama dan hari kedua kelahiran, bee tiada masalah dlm menyusukan.
masuk hari ke tiga, demand iskandar dh mula tinggi. di situlah ada beberapa masalah yang berlaku yang menyebabkan bee terpaksa bg iskandar minum susu formula.

masalah berlanjutan sehingga 2-3 hari tak silap.lepas tu segalanya kembali ok.alhamdulillah syukur sesangat.
tp bee ttp bg formula milk sblm iskandar tido. kononya nk bg iskandar tido lena. masa tu mmg bee rasa dh tewas sbb bee teruskan juga bg iskandar FM. waktu siang plak kakak ipar akan suapkan iskandar pisang. begitulah hari2 sampailah bee berpantang di Kuantan.

semasa di Kuantan ( rumah sendiri), hari kedua di rumah sendiri bee cuba tak bg Iskandar mkn pisang dan susu FM. nampak mcm berjaya kerana Iskandar tido lena malam tu.
tp esok pg nampak Is mcm lapar. bee bg FM lg. ,malam tu pun bee bg FM. pastu dia kembung
esoknya lg bg FM pun dia kembung. so bee stop bg FM. nekad breastfeed sepenuhnya.
namun Iskandar agak kerap kembung juga. cuma tidaklah setiap malam. mak sedara ckp mgkn susu bee tak brapa pekat atau berzat. dia tak kenyang. sbb tu dia selalu kembung agaknya.

sekarang Iskandar sgt jarang kembung. nk tahu apa bee buat untuk atasi?
nanti bee cerita lg...

penat dh menaip..
daaaa....



5 comments:

  1. Tak sabar nak tau :)
    Tapi org kata baby lelaki mmg kuat nyusu.
    Hakim pun suka nyusu sepanjang mlm, sampai besa pulak tu..

    ReplyDelete
  2. Eh eh...hi..nama saya pun bee.. ^^ selamat kenal

    InsyAllah sampai 2tahun...ibu kene kuat semangat..^^

    ReplyDelete
  3. FM banyak air dari zat.. teruskan usaha utk BF..

    ReplyDelete
  4. Bg aje BF Bee. Saya pun bg BF till now. Tapi waktu saya kerja dia terpaksa minum susu FM jgk la. tapi adalah sangat sikit sbb dia xsuka... alhamdulillah wpun dah dah dkt 1yr 8mos.. susu masih ada utk dia.. jgn hentikan susu badan sbb tu rezeki anak...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails